Инвестират 30 млн. лв. в центрове за ранно детско развитие

Нови 30 млн. лева ще бъдат усвоени по ОП „Развитие на човешките ресурси“ през новия програмен период за разкриването на обществени центрове за ранно детско развитие и семейна подкрепа. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя участва в дискусия в Дневния център за деца и младежи с увреждания в „Приморски парк“ в Бургас за философията на Закона за социалните услуги. Сачева посети комплексния център ОДЗ „Надежда“ в бургаския комплекс „Меден рудник“.

„През настоящата оперативна програма почти 30 млн. лв. ще бъдат насочени за изграждането на подобен тип центрове, а тези центрове ще бъдат основен приоритет за следващия програмен период“, подчерта тя.

Досега са изградени 66 подобни комплекса за социални, образователни и здравни услуги, които предлагат консултиране и работа с родители, включително и индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания.

Подобен тип институционални услуги ще се предлагат във всички областни центрове в страната, заяви министър Сачева и посочи комплексния център в Бургас като един от успешните примери в страната.

- реклама -