Инцидент: Диво прасе прати 7 души в болница

Трихинелоза прати 7 души от Пловдивско в болница. Случаите са регистрирани в периода 6 ноември – 30 декември. В хода на епидемиологичното проучване е установено, че лицата са консумирали многократно месо от отстреляно диво прасе, съобщават от здравното министерство. Уведомена е Областната дирекция по безопасност на храните за предприемане на мерки по компетентност. Епидемиологичното проучване продължава. Възможно е да има и още заразени.

Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашните и дивите животни – домашни и диви свине, котки, кучета, лисици, вълци, чакали, мечки, порове, плъхове, мишки и други. По-голямата част от заболяванията се регистрират през зимния сезон.  Месото на болните животни не е променено на външен вид. Навлезлите от мускулните влакна трихинели са много малки и са невидими без микроскоп. Откриването на паразитите става чрез трихинелоскопиране на парченца месо взети от диафрагмата, езика, дъвкателната и междуребрената мускулатура на животните. Изследването се извършва от ветеринарните служби.

Заболяването започва с отоци по лицето, постепенно покачване и задържане на висока температура, мускулни болки при гълтане, движение на очите, дъвкане, дишане и ходене. Понякога заболяването започва с повръщане, разстройство и болки в корема. При съмнение за заболяване от трихинелоза незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

 

- реклама -