Великобритания

Интрига с броя на секциите във Великобритания

Нова интрига с броя на изборните секции във Великобритания. На вота през април проблем се оказаха ограничението само до 35 секции, а сега напрежението е продиктувано от твърдение, че те отново ще бъдат свити, въпреки промените в ИК.

На заседанието на ЦИК вчера, Цветозар Томов от квотата на „Демократична България“ съобщи, че от посолството ни в Лондон е изпратено писмо, с което се предлага оптимизиране на автоматично откритите секции, съобщи bTV.

Въз основа на данните, с които разполагаше за изборите в 5-годишния период, със свое решение от 18 май ЦИК първоначално определи 86 автоматични секции за Обединеното кралство.  От посолството обаче предлагат почти навсякъде, където е предвидено да се открият 2, 3 или 4 секции на един адрес, те да бъдат сведени до една.

Посланик Райков: Не се опитваме да ограничим броя на секциите

За да охлади страстите, Марин Райков публикува своето обяснение на ситуацията във ФБ профила на дипломатическата ни мисия в Лондон. Ето какво се казва в него:

Уважаеми сънародници,

Във връзка с достигнали до нас излишни спекулации и тиражирани директни манипулации, че Посолството се опитва да ограничи броя на секциите, които ще бъдат разкрити в ОК, бихме искали да подчертаем, че това категорично не отговаря на истината. Посолството е отправило предложение да започнем разчети с работна хипотеза за над тройно увеличение на броя на секциите спрямо предишните избори. През МВнР сме предложили да работим с очакване дори на 120 секции, а не на 84. Това е нашето желание, но е ясно, че решението ще бъде само на ЦИК. Това решение на ЦИК ще отразява броя на заявленията по места, но също и наличието на осигурени подходящи помещения и не на последно място – успешното или неуспешно набиране на съответен състав за всяка секция. Никой не може да прекрачи закона. Най-малкото не и Посолството. Същевременно нашата позиция е, че няма нужда от тройни и четворни секции, за каквито бяхме настояли на предишните избори с цел да бъде компенсиран ограниченият тогава брой на СИК по места. Сега ограничения няма и след промените в ИК ще бъдат разкрити множество секции на различни места в близост до досегашните секции. Това значително ще намали гласуващите в предишните 35 секции. Същевременно, отново подчертаваме, че навсякъде, където бъдат покрити законовите изисквания, ще бъдат разкрити секции и Посолството ще окаже пълно съдействие за това, както винаги го е правило. Призоваваме всички граждани да не се подвеждат по спекулации, а да се информират за нашите действия само от сайта на Посолството, или от официалната Фейсбук страница. Доказали сме, че държим на пълната прозрачност и ви уверяваме, че ще продължим да го правим.

 

- реклама -