Интервюират ни за апартамент за 1000 лв. на месец

Наемателите вече се явяват на кастинг. За да вземете апартамент, собствениците поставят определени условия, показа проучване на „Телеграф“. Сред изискванията са да нямате домашен любимец, да не чакате бебе и да сте български гражданин, разказаха брокери.

Любимци

В 90 на сто от случаите няма да ви дадат жилище под наем, ако имате домашен любимец. „Не приемаме хора с кучета и котки“, категорични са някои собственици. В повечето обяви това е изрично обявено като условие, но в други се разбира едва когато отидете на оглед на имота.

Други държат да няма малки бебета и бременни, а трети настояват да сте български гражданин. В някои обяви все пак пише, че наемателите могат да бъдат и чужденци.

Възраст

Има и предпочитания във възрастта. „В нашия блок една дама дава второто си жилище под наем. Никога не го предоставя на студенти или млади двойки, защото се опасява, че ще вдигат шум и ще правят купони“, разказа Ива Петрова от столичния квартал „Люлин 10“. Има и хазяи, които правят специална шумоизолация на жилището, което ще дават под наем, за да не безпокоят наемателите им съседите си.

Условия

Условията са еднакви и за дългосрочно даване под наем на жилище, и за ваканционен имот за няколко дни на морето. Много от хазяите в черноморските ни курорти не приемат кучета или споменават в обявите си, че имотът не е подходящ за малки деца и бебета. За да отговорят максимално на поставените условия, много от собствениците изчакват да им се обадят поне двама или трима кандидати за жилището и след това преценяват кой е най-подходящ.

Хармония

Има и собственици, които пишат в обявата за търсене на наематели, че хората задължително трябва да живеят в хармония и разбирателство със съседите си.

„Екипът на комплекса се старае да създава и поддържа устойчиви отношения между наемателите. Сплотеността стои в основата на идеята ни за съжителство и главната ни цел е стремежът към общото благо“, пише в обява за луксозен имот под наем в София. Някои жилища разполагат с допълнителни екстри като съдомиялна и сушилня. Има и хазяи, които дават специална промоция – безплатен интернет за един месец като подарък за наемателите.

Повишение

В момента цените на наемите в София са се повишили от последното тримесечие на миналата година, обясниха брокери. За луксозен двустаен апартамент ще ви искат около 1000-1200 лв. на месец в зависимост от района. Най-скъпо е в центъра, в „Лозенец“ и „Иван Вазов“. Сред евтините райони са „Обеля“ и „Овча купел“. В София през декември средният наем е бил около 7,5 евро на квадрат, докато в момента е 8,8 евро на квадрат.

Съседи надуват цените на имота

Съседите надуват цените на имотите у нас, показа проучване на „Телеграф“. Колкото по-малко са комшиите, толкова по-скъпо може да продадете апартамент в жилищен блок, съобщиха брокери. В обявите като предимство вече не се посочва само локация, а и какви са съседите, колко са те и шумоизолирани ли са стените.

Сред предложенията е апартамент от 86 квадрата в София. Брокерите изтъкват, че имотът е вътрешен, в близост до магазини и метростанция, входът е добре поддържан, а съседите са „нормални“. Други кандидат-купувачи чакат с часове пред входа на блока, в който искат да купят жилище, за да разберат какви са комшиите, има ли междусъседски войни и неуредици.

Има и собственици, които изтъкват при продажбата на апартамент, че общите части са добре поддържани. По думите на брокери критерият „добри съседи“ е валиден и при двустайни апартаменти в крайните квартали за 90 000-100 000 евро, и за тристайни в по-предпочитани райони с цени над 150 000-200 000 евро.

Крави около блоковете плашат купувачите

Кози, крави, коне и зайци щурмуват столичните квартали и отказват кандидат-купувачи на имоти. Инфраструктурата в района на жилището и условията около блока са ключов фактор при покупката на имот, съобщиха брокери. Читатели на „Телеграф“ разказаха, че са се отказали да си купуват апартамент в „Овча купел“, защото са видели крава до една от новите сгради.

Коне са заснети да се разхождат около блоковете в „Люлин“. Други са забелязали миналото лято кози, които пасат около облагороденото от етажната собственост пространство пред блок в столичния квартал „Връбница 2“ до Северния парк. В същия район е имало и големи охранени зайци, които пасат трева и плашат бездомните котки, разказаха комшии. В „Бъкстон“ има и големи пилета.

- реклама -