Ню Йорк Таймс, кибератака, НАП, Русия, България АИКБ акция, киберпрестъпления, педофили, деца, интернет

Интерпол: Пандемията увеличава кибератаките

Пандемията от Ковид-19 е улеснила кибератаките в около 50 страни, най-вече срещу държавните власти и здравните институции.

Това предупредиха от Интерпол, предава БТА.

От януари до април международната организация за полицейско сътрудничество е регистрирала близо 907 000 спама, 737 инцидента, причинени от зловреден софтуер и 48 000 вредни линкове, всичките свързани с коронавируса.

Данните са събрани от Интерпол с анкета между април и май сред 194-те й страни членки. 48 страни са отговорили на анкетата, като 42 процента от тях са от Европа, 19 процента от Азия, 17 процента от Африка, 12 процента от Америките и 10 процента от Близкия изток. Информация са дали и частни партньори като специализирани в сигурността фирми.

Атаките включват измами и кражба на лични данни от хакери, които се представят за държавни или здравни власти, внедряване на зловреден софтуер и искане за откуп за премахването му.

Значително се е увеличил и броят на регистрирани интернет домейни с ключови думи като „коронавирус“ или „Ковид“, които подвеждат търсещите информация за коронавируса потребители, за да откраднат личните им данни.

- реклама -