Интерпол

Интерпол издирва по целия свят жената на американски дипломат, обвинена в убийство

Интерпол пусна червена бюлетина за арест на съпруга на американски дипломат, обвинена за автомобилна катастрофа във Великобритания, при която загина тийнейджър.

19-годишният Хари Дън почина през август, когато мотоциклетът му се сблъсква с автомобил, движещ се от грешната страна на пътя. Инцидентът става близо до база на военновъздушните сили в Англия, която се използва от американските военни като център за комуникация.

Автомобилът е управляван от Ан Сакоолас, която след това се е завърнала в Съединените щати, въпреки полицейското разследване срещу нея. Американката е обвинена в причиняване на смърт чрез опасно шофиране.

42-годишната Сакоолас, чийто съпруг е служител на разузнаването, а и самата тя е работила за ЦРУ, оттогава твърди, че има дипломатически имунитет за наказателно преследване.

Американският държавен секретар Майк Помпео отхвърли искането за екстрадиция от Великобритания и случаят обтегна обикновено близките отношения между двете страни.

„Мога да потвърдя, че Интерпол е разпространил червена бюлетина по отношение на #AnneSacoolas“, заяви Рад Сейгър, говорител на семейството на Дън, в Туитър.

„От полицейските сили по света се иска да я намерят и временно да я арестуват с оглед екстрадирането й във Великобритания.“

Британската полиция издаде искането до Интерпол тя да бъде задържана, ако се опита да напусне САЩ, с оглед евентуалното й екстрадиране. Червената бюлетина не е международна заповед за арест, но се издава за лицата, издирвани за наказателно преследване или присъда.

Майката на Дън Шарлът каза, че новината й дава „увереност, че … властите на Обединеното кралство очевидно са на същото мнение като нас. Родителите на Дън посетиха Белия дом през октомври, за да се срещнат с президента на САЩ Доналд Тръмп.

семейството на Хари/ сн. БГНЕС

Говорителят на Държавния департамент на САЩ каза в изявление пред АФП, че искането за екстрадиция е отхвърлено, заявявайки, че Сакоолас има имунитет от наказателна юрисдикция и че решението на Помпео е окончателно.

Ако САЩ бяха уважили искането за екстрадиция на Обединеното кралство, това би превърнало дипломатическия имунитет в практически недействителен и би поставило извънредно тревожен прецедент.“

- реклама -