Интернет се подпали: Ибупрофена влошавал състоянието на болен от коронавирус! Истина или лъжа?

Последните 24 часа в социалните мрежи масово се споделя информация, че използването на Нурофен и Ибупрофен може да навреди вместо да помогне в борбата с COVID-19.

Вярно или не и каква е истината – точка на съмненията сложи френският здравен министър Оливие Веран.

Веран предупреди, че лекарствата, съдържащи нестероидни противовъзпалителни средства като например ибупрофен и кортизон, могат да влошат състоянието на болните с коронавирус.

Такива са например много често използваните Нурофен и Диклофенак (той се съдържа в лекарствата срещу мускулни болки като Волтарен). При температура да се ползват само лекарства, съдържащи парацетамол без да се превишават предписаните дози, съобщава в „Фигаро“.

Здравните служители посочват, че е известно, че противовъзпалителните лекарства представляват риск за хората с инфекциозни заболявания, тъй като са склонни да намаляват реакцията на имунната система на организма.

Министерството на здравеопазването препоръчва на пациентите парацетамол, защото „той ще намали треската, без да противодейства на възпалението“.

Жан-Луи Монтаструк, ръководител на фармакологията в болница в Тулуза, каза за радио RTL: „Противовъзпалителните лекарства увеличават риска от усложнения, когато има треска или инфекция.“

На своя брифинг Веран каза, че разпространението на вируса е „бързо и реално“, но 98% от болните са се възстановили.

В същото време, заради породилата се истерия Университетът във Виена категорично отрече твърденията и ги нарече  „фалшива новина“!

Говорител на университета, цитиран от ZDF обяви, че никой от лекарите не може да потвърди това. В пост във Фейсбук се казва: „Бихме искали изрично да изтъкнем, че това е фалшива новина“.

За момента нищо не се знае със сигурност. Вирусолог от Института за тропическа медицина Бернхард Нохт заяви, че има вероятност аспиринът, както и ибупрофенът, може да не влияят добре на Covid-19. „Ибупрофенът потиска съсирването на кръвта, това би било възможно усложнение“. А това увеличава риска от вътрешно кървене.

Междувременно от СЗО опровергаха и друг мит – този, че вирусът умира при температура над 27 градуса.

В крайна сметка телесната ни температура е от 36,5 до 37 градуса и вирусът се чувства комфортно в при нея. Според СЗО съветите как да се затоплите, консумирате горещи напитки или топла баня не помагат срещу коронавируса.

 

- реклама -