„Интерфакс“: Данните от черната кутия на Ту-154 говорят за фатална грешка на пилотите

Продължава разследването на причините, довели до голямата трагедия с руския Ту-154 край бреговете на Сочи. Те сочат, че пилотска грешка е водещата версия за катастрофата.
„Интерфакс” съобщи, че специалистите са направили първичен анализ на записите на една от черните кутии на разбилия се в Черно море самолет Ту-154 на руското министерство на отбраната.

Според източници на изданието, дадената версия е приоритетна. Подробности около записа от въпросната черна кутия обаче не се съобщават. Причината за катастрофата е формулирана така: Самолетът се е сринал поради недостатъчна за излитане подемна сили на крилото. 

Лайф.ру публикува  разшифровката на аудиозаписите от първата черна кутия на разбилия се в Черно море край Сочи Ту-154. Записът фиксира събитията в кабината на пилотите секунди преди смъртта им.

Данните сочат, че в началото на извънредната ситуация пилотите са изненадани, но много бързо успяват да се съсредоточат и мобилизират, опитвайки се да спасят самолета.

В разшифровката не присъстват всичките им думи, тъй като има много странични шумове.

РАЗШИФРОВКА:

— …Скорост 300… (Не се разбира.)
— (Не се разбира)
— Прибрах стойките, командир.
— (Не се разбира)
— Ужас, да му се невиди!
(Звучи рязък сигнал)
— Кучешите задкрилки, да им го…! Що за  х**ня!
— Висотометърът!
— На нас… (Не се разбира)
(Звучи сигнал за опасно сближаване със земята)
— (Не се разбира)
— Командир, падаме!

По думите на източник близък до комисията при разшифровката се чува, че преди падането на Ту-154 се включва датчика за превишаване на ъгъла на атака, който издава характерен сигнал и се задейства автоматично. Вероятната причина за това са могли да бъдат проблеми с механизмите за излитане и кацане.

Според заслужилия летец, героят на РФ Мохамед Толбоев автоматичното включване на този датчик е сериозен сигнал за командира на екипажа.

По-рано бяха разпространени още няколко версии за трагедията с Ту-154.Според едната от тях самолетът е паднал в Черно море заради техническа неизправност.

Очевидец на трагедията разказа, че самолетът се е снижил с повдигната предна част.

Според друга версия миг, преди да се разбие в Черно море, руският военен Ту-154 се е опитвал да извърши завой на дясно и е летял със скорост около 500 км/час със силно наведен нос.

От Следствения комитет на Руската федерация съобщиха, че фаталният полет на лайнера е запечатан на видео.

 

В хода на разследването са разпитани очевидци на катастрофата. Сред тях има човек, който е успял да заснеме страшната трагедия. На направения от него запис се вижда излитането, полетът и падането на машината.

- реклама -