кралица Елизабет ІІ, рожден ден, обръщение, принц Хари
Снимка: Фейсбук The Royal Family

Интересни факти за Елизабет II, които може би не знаете – част първа

 • Кралица Елизабет II има прякори, дадени й от най-близките й хора.
  Първият е Лилибет. Казват, че когато била малка и не можела да произнесе името си, в семейството започнали да я наричат именно така. Крал Джордж VI казвал за дъщерите си: „Лилибет е моята гордост, Маргарет – моята радост!“

Вторият й прякор е Cabbage (зелка). Според медиите така принц Филип наричал съпругата си, но произходът на това мило обръщение не е известен.

 • Тя е учила вкъщи
  Обучавали я най-добрите педагози в страната: вкъщи тя изучавала законите и история, така подготвяли младата Елизабет за бъдещата й роля в управлението на страната. А уроци по религия й давал самият архиепископ на Кентърбъри.
 • Елизабет е преминала военна служба
  Кралицата е първият член от семейството, служил във въоръжените сили. През 1945 г. тя се присъединява към Армейския резерв (по онова време Териториална армия), в женското подразделение, по време на Втората световна война. Елизабет, която тогава още няма 20 години, служи като шофьор на камион.
 • С бъдещия си съпруг тя се познава от детството
  И по-точно, се запознават, когато е била на 8. Елизабет и принц Филип според официалната информация се срещат за първи път на сватбата на гръцката принцеса Марина.
кралица Елизабет Втора, корги

  Снимка: Архив
 • Принцесата имала повече от 30 кучета
  И то порода корги, към които е известно, че тя изпитва огромна любов.
 • Принц Джордж се обръща към нея по специален начин
  Както пише пресата, той я нарича баба „ген-ген“, видимо това съкращение идва от grandmother (баба).
 • Елизабет говори свободно френски
  Когато е на посещение във френскоезична страна, кралицата не използва услугите на преводач. Тя знае перфектно този език, който учи от малка.
 • Тя си има любим дизайнер
  И това е Норман Хартнел, който умира през 1979 г. Точно той създава най-известните й тоалети, които тя облича на най-важните събития в живота си – на коронацията и на сватбата си.

 • На нея не са й необходими документи
  Има ли кралицата паспорт и шофьорска книжща? Отговорът е: не!
 • Тя лично чете писмата от поклонниците си
  Не всички, разбира се: на ден Елизабет II получава над 200-300 писма! Това са примерно 70 000 на година. Както се съобщава в медиите, тя избира няколко писма, които прочита лично, а след това сътрудниците й отговарят на посланията.
 • На официалния сайт на двореца се казва, че „личните секретари всеки ден й предоставят кралската поща и почти цялата кореспонденция. И кралицата проявява искрен интерес към писмата, които й изпращат поданиците й“

Очаквайте втора част!

Източник: cosmopolitan.bg

 

 

- реклама -