Георги Рачев, прогноза, лято, време
Снимка: БГНЕС

Институт за анализи и оценки в туризма пред FN: Бранша склонен да намали цените на нощувки и пакетни услуги

След 13- и май забраната за пътуване с цел туризъм в България отпада. Това съобщи министър Николина Ангелкова. Концесионерите на плажове ще получат компенсации от държавата, за да не събират такси за чадъри и шезлонги това лято. Някои от тях обаче не желаят да пуснат плажните принадлежности безплатно и настояват за диалог и ясни критерии как да приемат летовници.

Бройката туристи трябва да е такава, че да се спазват изискваният.

Как родния туристически бизнес се готви да посрещне едно от най-трудните си лета, след пандемията? Отговорът от Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

Снимка: БГНЕС

Готови ли са на компромиси от туристическия бранш, за да привлекат клиенти?

Всеки един от туристическите обекти работи по изготвянето на туристически правила за сигурността в обекти. Така ще се отговори на препоръките на Националния оперативен щаб. Бизнесът изготвя тези правила. НСИ казва, че част от хотелиерите искат да намалят цените.

С колко %?

Снимка: БГНЕС

52% от бранша иска намалят цените на нощувките, 62% са готови да намалят пакетната услуга, около 47%от малките обекти искат да намалят цените. Конкуренцията в бранша е жестока и тя ще свали цените.

Хотелите не са затваряни, но нямат клиенти. Работещите сега са над 5 800 хотела.

Отказват ли се от почивка заради коронавируса?

Има отказали се. Други са прехвърляли почивките си юли, август. Има интерес за реализиране на туристически пътувания от европейския пазар, но и извън него. Тук въпросът е политически до каква степен и от кои страни ще се допускат туристи и то без да се изисква задължителна карантина.

работници
сн. БГНЕС

Ще разчита ли туризмът на български туристи предимно или не?

Годишно реализираме около 20 милиона пътувания в България. По празниците 40 хиляди софиянци напускаха София. Вече всеки уикенд ще имаме засилени пътувания. Очакваме 160 хиляди средноседмични пътувания. Така, че ще се завърнат кратките пътувания с цел почивка.

 

 

 

- реклама -