Инспекторатът към ВСС не е открил нарушения в работата на съдия Андон Миталов

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет не е открил нарушения в работата на съдия Андон Миталов. От институцията припомниха, че са били сезирани от предишния главен прокурор Сотир Цацаров, след като Миталов разреши на Николай Малинов да пътува до Русия.

В сигнала Цацаров поиска по същество от Инспектората към ВСС да се произнесе по правилността на постановения съдебен акт, без преди такова разрешение да е поискано от прокурор.

От инспектората припомнят обаче, че нямат компетентност да се произнасят по същество за правилността на съдебните актове. Други сигнали по отношение на Миталов не са постъпвали в Инспектората.

Междувременно председателят на ВКС изпрати запитвания за проверки срещу Миталов.

Лозан Панов изпрати писма до Инспектората към ВСС, до главния прокурор и до КПКОНПИ с искане на информация във връзка с изявлението на държавния секретар на САЩ.

В писмо до главния прокурор Панов моли да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов и провеждано ли е разследване.

В писмото до Цацаров се пита дали  в КПКОНПИ са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.

- реклама -