референдум

Инициативен комитет „Има такава държава“ иска референдум за свикване на Велико Народно събрание

На 1 март стартира събиране на подписка, с която да се инициира референдум за свикване на Велико Народно събрание. Негова задача ще бъде да промени конституцията, в частта с избирането на властта в България. Това обяви на пресконференция Христо Попов, който е част от Инициативния комитет „Има такъв народ за смяна на системата”.

Те настояват президента Румен Радев да подкрепи и инициира референдума. „Ако успеем да съберем 500 000 подписа, придружени с телефонните номера на хората, за да може лично да провери истинността на подписалите се„, посочиха от комитета.

От думите на Попов стана ясно, че те настояват за подмяна на целия политически елит като за целта ще тръгнат на обиколки из страната и чрез психометрични тестове, полиграфско изследване и ДНК тест ще търсят новите лидери, които са политически неутрални и готови да станат част от промяната. Той посочва, че носителите на новото са обикновени хора, които сега не виждат смисъл да влизат в управлението, но когато партийната система бъде разбита, надеждата, че ще могат да направят нещо ще се върне , тях и те ще имат желание да поемат тази отговорност.

„Ние искаме още изборната система да не бъде мажоритарен вот, но не с избор в два тура, а мажоритарна чрез оценки. Тя е американска и вече се прилага на няколко места по света“, посочва той и подчерта, че не искат издигането на кандидати да не се излъчват от партиите.

- реклама -