Спешна помощ, радиостанции, информация, легла, болници, линейки

Информацията за свободни ковид легла – по радиостанция, парамедици поемат леките случаи

До момента в 9 болници са инсталирали радиостанции на спешната помощ и предстои такива да бъдат сложени в останалите лечебни заведения, в които има COVID-отделения или сектори.

Това съобщи директорът на ЦСМП – София д-р Георги Гелев.

На практика това са почти всички болници. Ще инсталираме наши радиостанции. Радиостанция ще има и в COVID-центъра. Тоест, няма да има нужда от мейл или по-друг начин да се получава информация за въпросните свободни легла, а ще има директно питане, каза той.

Тези радиостанции в болниците, по думите му, ще бъдат поставени в техните приемните отделения. „Въпрос на организация е вече на директора на конкретното лечебно заведение неговият дежурен в приемното отделение винаги да знае колко свободни легла и то какви: дали са рениамационни, или терапевтични“, обясни той.

Утре ще бъде първият работен ден на новите линейки, заяви д-р Гелев.

„Утре ще ги има и тези пармедици, и шофьори. В тези 17 линейки ще работят 34 шофьора и 34 парамедици. Ще работят през ден само дневни смени, защото трудността е през деня. През нощта е малко по-спокойно. През деня получаваме двойно повече адреси – над 400 – 450, срещу 200 – 250 през нощта“, добави д-р Гелев.

Той уточни, че парамедиците ще бъдат изпращани при леки или средни случаи на пациенти, заболели от коронавирус.

„При всички, които са над средно тежко след направения триаж по телефона, ще бъда изпращан лекар или фелдшер, който да посети болния“, допълни Гелев.

„През нощта сме обслужили 60 болни от коронавирус пациенти, като 18 от тях са в болница. 80% от тях са с доказан PCR, на останалите сме направили бърз тест и сме отчели, че е положителен“, допълни той.

По думите му времето, в което пациентите чакат линейка, определено е намаляло. „Въпреки това не идва като на свръхспешен адрес на десетата минута или на осмата, примерно на 20-та, 30-та“, посочи той.

Д-р Гелев посочи, че няма впечатления болници да отказват прием на пациенти с коронавирус, като допълни, че не му е докладвано за подобни ситуации.

- реклама -