„Информационно обслужване“ няма пълен капацитет да осигури киберсигурността

„Информационно обслужване“ няма пълен капацитет да осигури киберсигурността на всички възлови обекти у нас, но може да координира дейността. Това каза председателят на борда на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов пред БНТ.

„Ние сме фирма с преобладаващо държавно участие и в крайна сметка каквото каже собственикът, това ще стане. Ние ще разширим собствения състав, ще формулираме работата, която ни очаква. Тя трябва да започне с много подробни одити на всички важни информационни системи в държавата. В момента част от тези одити вече текат. Трябва да се видят слабите места“, обясни математикът.

Проф. Константинов коментира и хакерската атака срещу НАП. „Одитът на НАП приключи. Предстои другата седмица нашата работа да бъде предадена на НАП, грешката не е на Информационно обслужване. Изводите, до които сме стигнали, са собственост на поръчителя и не мога да ги разкрия. Беше засегнат един работен сървър, но не и архивът на НАП. Изтекоха едни хаотични данни“, категоричен бе той.

- реклама -