Брадли Манинг гладна стачка затвор смяна на пола уикилийкс

Информаторът на Уикилийкс Брадли/Челси Манинг започна гладна стачка

Информаторът на организацията Уикилийкс Брадли Манинг започна гладна стачка във военния затвор Форт Ливенуорт, щата Канзас. Това съобщи самият Манинг, който настоява да го наричат Чалси, заради намеренията му за смяна пола.
Причината за гладната стачка е, че в затвора с него се отнасят „без нужното уважение и човечност„, а така също му отказват медицински грижи, свързани с операцията по смяна на пола.

Отчаяно се нуждая от грижи заради моето разстройство на половата идентичност„, заявява Манинг. Според неговите твърдения всичките му искания до дози момент са били игнорирани. Гладната стачка ще продължи до догава докато администрацията на затвора не започне да се обръща към него с подобаващо достойнство и уважение.

Кратката версия на дълга история

През юли 28-годишния Манинг направи опит за самоубийство. Той е редник първи клас в сухопътните войски на САЩ. Беше арестуван пред 2010 година във военната база в Кувейт. През 2013 година получи присъда от 35 години затвор по обвинение в шпионаж и кражба на държавна собственост. Брадли Манинг предаде на Уикилийкс повече от 700 хиляди военни и дипломатически документи, както и видеофайлове, отнасящи се до военната операция на САЩ в Ирак през 2009-2010г.

През 2013 година Манинг обяви, че ще смени пола си и помоли за го наричат с женското му име – Челси. През февруари миналата година, началникът на военния затвор полковник Ерика Нелсън официално разреши започването на хормонална терапия с цел смяна на пола.

- реклама -