Инфлация

Инфлацията в Турция галопира нагоре

Годишната инфлация на Турция се повиши до 25% през октомври, показват официални данни, достигайки най-високата си стойност за 15 години.

Месечните потребителски цени скочиха с 2,67%, сочат данните на Турския статистически институт (ТСИ), които са по-високи от прогнозите от 2% в анкета на Ройтерс.

Инфлацията през октомври се дължи на ръст на цените на дрехите и обувките с 12,74% и на цените на жилищата с 4,15%, показват данните

На годишна база най-голямо увеличение на цените е в обзавеждането и домакинското оборудване през октомври с 37,92%.

Миналия месец централната банка на Турция остави референтния лихвен процент непроменен след сериозното му увеличение през септември и след като намаляването на напрежението със САЩ помогна на турската лира да възвърне малко от стойността си.

Валутата наскоро си възвърна някои загуби от продажбата поради загриженост за способността на централната банка да реагира адекватно на нарастващата инфлация и влошаващите се връзки с Вашингтон.

Цените на производителите поскъпнаха с 0.91% през октомври до 45.01% на годишна база, сочи отделен доклад на ТСИ. Централната банка на 31 октомври прогнозира, че инфлацията в края на годината ще достигне 23,5%.

Министърът на финансите Берат Албайрак неотдавна обяви „пълна борба“ срещу инфлацията през октомври, като призова всички компании да предложат 10-процентни отстъпки за артикули, влияещи върху инфлацията до края на годината.

- реклама -