Инфлацията удари и първия звънец (вижте колко струва ученикът)

Инфлацията удари и първия звънец, като скокът на сумата, нужна за подготовка на ученика за първия му учебен ден е близо 50%. Това стана ясно от изчисления, които бяха дадени пред bTV от Зорница Трифонова от асоциация „Родители“.

Близо 340 лв. средно са нужни за раници, учебни помагала, материали и дрехи за училище, разкри тя. А ако се включат и допълнителните уроци, и извънкласните дейности, то сумата нараства до една минимална работна заплата, посочи Трифонова.

Тя обясни, че има повишение на цените на помагалата и материалите, които са необходими за училище.

“По важно е да кажем, че разходите на родителите не спират до това да се осигурят само тетрадки, учебници, помагала и дрехи за първия учебен ден. Те са целогодишни. Освен това не са само в първи и в осми клас, тогава. Когато се предлага някаква финансова подкрепа за семействата. Разходите са в рамките на 12 години и с всяка следваща година те се увеличават”, каза Трифонова.

В 2347 училища и 1799 детски градини ще се обучават деца и ученици през новата 2022/2023 учебна година. Това съобщи миналата седмица Евгения Костадинова. Тя е директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН.

През лятото имаше ремонти в близо 900 училища, като в преобладаващата част вече са приключили. В около 60 училища ремонтните дейности ще продължат, но за учениците ще бъдат осигурени условия за нормален учебен процес.

Обсъждат кога да е първият звънец

Източник: Стандарт

- реклама -