Инфлацията изяде още невъведената отстъпка за гориво

Инфлацията изяде още невъведената отстъпка за гориво. Горивата у нас поскъпват независимо от стабилизацията на цените на петрола в световен мащаб.

Още повече, че в България в рафинерията

на „Лукойл Нефтохим“ се преработва руският сорт „Уралс“, който е с около 30 процента по-евтин от „Брент“. Всякакви прогнози за цената на дребно на горивата са твърде рискови.

Шумно пропагандираната мярка в подкрепа на потребителите от минус 25 ст. на литър, ако заредите до 50 л, вече е изядена, още преди да е влязла в сила от 1 юли. Така инфлацията изяде обещаното облекчение за потребителите, заяви пред БНР Иван Кашилски, председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

„Цените ще се доближат до европейските.

Полша, Германия, Чехия купуват петрола на същата цена на каквато и ние. Няма как тук да е наполовина по-евтино, което означава, че вървим към цена от 4 лева“, посочва експертът.

„На пазара за горива се получи дъмпинг. Има депозирани жалби до КЗК, защото „Лукойл Нефтохим“ продава на колонка на дребно, по-евтино отколкото ние го купуваме на едро от техните бази“, допълва Кашилски.

- реклама -