Инфлацията изяде добавките за пенсионерите

Инфлацията ще е изяла добавката за пенсионерите, които бяха ощетени, още преди те да успеят да я вземат.

Това стана ясно от интервю на експерта и ексдепутат от ИТН Мика Зайкова. Тя заедно с бившия социален министър Лидия Шулева коментира темата за пенсиите в студиото на bTV. Зайкова бе категорична, че покупателната способност на възрастните хора пада, а те самите са приели добавките като част от парите им за възраст, а не като социално подпомагане. “Те ще получат парите си през февруари, но инфлацията вече ще ги е изяла”, посочи Зайкова. Тя допълни, че с 300 лева пенсия по-рано един възрастен е купувал 279 хляба. Докато сега – с 370 лева, може да купи по-малко количество.

„Беше голяма грешка да се раздават 50 лева на калпак, защото не може такъв тип социално подпомагане да се приема като част от пенсията“. Това пък заяви Лидия Шулева. Тя припомни, че добавката беше вдигната на 120 лева предния парламент. Резултат е, че сега всички смятат, че това е част от пенсията и смятат, че трябва да се компенсира, заяви тя.

Междувременно темата днес за пореден път ще бъде разисквана в парламента. Според дневния ред на заседанието, на него трябва да бъде изслушан от депутатите министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Темата е именно преизчисляването на пенсиите и механизмът за компенсиране на ощетените пенсионери.

- реклама -