Инфлация: Как влияе върху хората с кредити?

Инфлация: Как влияе върху хората с кредити и имат ли те полза от сегашната икономическа криза?

„Нека не забравяме, че инфлацията работи в полза на кредитополучателите. Тоест намалява тежестта на основното задължение.

Яде главницата”.

Така финансистът Емил Хърсев  коментира пред NOVA въпроса дали заради инфлацията домакинствата с кредит ще плащат повече.

„Тъй като сме вързани с еврото, което евентуално ще въведем, в Еврозоната има една много важна спирачка за рязкото повишаване на лихвите и това е задлъжнялостта на Южна Европа – като държави. Така че, че виждаме едно относително плавно повишаване на лихвите, за да се балансира инфлацията. Вероятно обаче периодът на повишена лихва и инфлация ще бъде доста дълъг”, заяви от своя страна банкерът и председател на Български форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян. По думите на Хампарцумян за ипотечните кредити има инструменти, с които месечните вноски да станат поносими,

когато лихвите тръгнат нагоре.

„Не убиваш кокошката, която снася златни яйца. В България кредитите са за период около 30-35 години, което означава,че човек в рамките на един трудов живот може да изплати това, което е  взел. В Швейцария например ипотечните кредити са 100-годишни и се наследяват”. И допълни, че навлизаме в трудни времена.

„В последните десетина години съотношението кредити към депозити беше в полза на депозитите, които са повече”, посочи Хампарцумян.

„Депозитите нарастват бавно, защото имаме облагане на наличностите над определена сума. Това е данък върху капитала, върху спестяванията. Но с този процес на увеличаване на лихвите – предполагаме, че постепенно ще отпаднат таксите върху наличностите”, подчерта Хърсев.

„Има натрупан много опит

в толкова страни, които са преминали от плаващ курс, какъвто не е случаят с България, към една стабилна валута каквато е еврото. Това внушение, че ще има закръгляне на цените нагоре, не е вярно. И да има такова нещо подобно, то ще трае само два месеца и търговците, които го правят, скоро ще разберат, че не върви”, категоричен е финансистът.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено