Инерком

„Инерком“ обжалва пред Административния съд отказа да купи ЧЕЗ

Председателят на борда на директорите на „Инерком България“ Милена Стоева е депозирала във Върховния административен съд жалба срещу решението на КЗК, с което на компанията бе забранено да придобие българския бизнес на ЧЕЗ.

„Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган. Очакваме бързо и справедливо решение от страна на ВАС“, каза Стоева.

Комисията за защита от конкуренцията не разреши на компанията на Гинка Върбакова  да придобие българските дружества на ЧЕЗ

Регулаторът посочи, че придобиващата контрол група като производител на електрическа енергия от фотоволтаици, ще има съществено предимство пред останалите.

В решението се посочва още: „…притеснителен общ пазарен дял на дружества – участници в концентрацията би могъл да бъде този, който надхвърля 40%, тъй като в този случай това може да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, в резултат на което да се създаде възможност за възпрепятстване или нарушаване на конкуренцията“.

КЗК отбелязва, че целта на концентрацията е декларирано разширяване дейността на „Инерком“ посредством продължаване на извършваната от предприятията на ЧЕЗ дейност на територията на Република България“. Сделката ще осигури на „Инерком“ навлизане на продуктови пазари, на които в момента не участва, се посочва в решението.

Веднага след неговото излизане от компанията обясниха, че са изключително изненадани от подобен развой на събитията.

- реклама -