Индустриалци се срещат с Нинова за изясняване на ситуацията с доставките и цените на газа

Антикризисни мерки и спешна среща за изясняване на ситуацията с доставките и цените на природния газ у нас поискаха преди дни в отворено писмо до министър-председателя в оставка от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

„Ще имаме среща днес с вицепремиера в оставка Корнелия Нинова“.

Това каза пред БНР Константин Стаменов, председател на БФИЕК.

„Да имаме сигурност на доставките на газ и на каква цена ще са“, тези приоритети посочи той като фокус на разговора.

Той изтъкна, че, ако се говори за диверсификация, „трябва да получим количествата си по договора с „Газпром“ и да добавяме доставчици“:

„Газпром“ не е в санкционния списък. Големите държави не са си прекратили доставките от „Газпром“. Ние не сме фенове на „Газпром“, а искаме природен газ на конкурентни цени. И това ще обясним днес на г-жа Нинова.

Ситуацията е ужасна, защото индустрията е експортно ориентирана, ние изнасяме 80% от продукцията си навън.

Нашите договори са сключени 2-3 месеца напред, т.е. сега трябва да подписваме договори за периода септември, октомври и нататък. Как подписвате договор, без да знаете цената на природния газ за следващите месеци“.

Икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт коментира в предаването „Преди всички“, че цяла Европа е изправена пред риск от „студена зима“, но ситуацията в България допълнително се усложнява от това, че няма стабилно мнозинство в парламента.

Той изрази изненада от позицията на председателя на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и уточни:

„Проблемът с „Газпром“ не е, че на нас те не ни харесват или, че сме се отказали, просто руският президент Владимир Путин прие няколко указа, които тотално променят условията на договора с „Газпром“ и влошават условията за България. Българската страна е направила плащане по силата на действащия договор, а „Газпром“ са го върнали и са казали, че то не отговаря на указа.

В тези условия ние да се надяваме, че ще получим количества от „Газпром“ и да ги считаме за надежден търговски партньор – това изглежда несериозно.

Моят призив е да не си мислим, че „Газпром“ е надежден доставчик, а ние сме решили да си правим живота по-труден и интересен и затова сме решили да търсим други доставчици. Ние бяхме принудени да търсим други доставчици на природен газ“.

„В момента сме в ситуация, в която всички страни се чудят зали плановият ремонт на „Северен поток 1″ ще свърши изобщо“.

Стайков изказа мнение против поставяне на таван на цените на горивата и обясни, че това е неработеща икономическа мярка, която изкривява пазара:

„Тази мярка облагодетелства всички производители, а не е насочена към тези, които имат най-голяма необходимост“.

- реклама -