Белене

Индустриалната търговска банка на Китай готова да финансира АЕЦ „Белене“

Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Това стана ясно по време на среща в Министерския съвет с премиера в оставка Бойко Борисов. В срещата участваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Борисов е подчертал условията на българското правителство за изграждане на АЕЦ „Белене“, а именно реализация на проекта на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия.

Представителите на индустриалната търговска банка на Китай са потвърдили готовността си за финансиране на проекта при тези условия.

Това стана възможно след като НЕК ЕАД заплати на АО „Атомстройекспорт“ сумата от 601 617 133 евро, присъдена за произведено оборудване по арбитражното дело между двете компании, а руската компания от своя страна се отказа от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви, посочват от пресцентъра на Министерския съвет.

- реклама -