Индия е развъдник на опасни бактерии, не се влияят от антибиотици

Учени от университета „Куин Мери“ в Лондон твърдят, че Индия е потенциален „инкубатор за супербактерии“, съобщи Нюзру. Тези бактерии не се влияят от съществуващите антибиотици

Експертите мислят, че свободната продажба в държавата на непроверени и одобрени антибиотици еднозначно води до фатални последствия. Подобна практика провокира развитието на резистентност към лечението с антибиотични средства. Властите в Индия не могат да се справят с проблема.

Специалистите поискаха обяснение от ръководствата на международни корпорации, произвеждащи продукти, които не само не са одобрени в собствената си страна, но също така не са тествани от регулаторните органи на Индия.

Заплахата не идва само от там. Още през 2015 г. епидемиолозите предупредиха, че около 90% от камилите в Персийския залив са носители на смъртоносния Близкоизточен респираторен вирус (MERS). Той е от най-опасните в света, предава се в радиус от един метър и човек, който влезе в контакт със заразено животно, може да предаде заразата без каквито и да било явни симптоми.

- реклама -