Индия

Индия изпраща своя мисия на Луната

Индийската организация за космически изследвания (ИСРО) планира да изпрати на мисия до Луната космическия кораб „Чандраян-2“ (на санскритски език „Луноход-2“) с неголям самоходен изследователски апарат на борда до края на април тази година. Това съобщи пред медиите държавният министър, отговарящ за ядрената енергетика и космоса в индийското правителство, Джитендра Сингх.

„Индия ще изпрати „Чандраян-2” през април. Тази мисия е продължение на „Чандраян-1”(през 2008 г. бел.авт), благодарение на която ние открихме наличието на вода на Луната. Сега „Чандраян-2” представлява по-нататъшното развитие на проекта, който е толкова значим, колкото и кацането на човек на Луната”, цитира думите му телевизия NDTV.

Министърът отбеляза още, че ако устройството „Чандраян-1” е било космическа станция, то „Чандраян-2“ е много по-сложен проект, който предвижда кацането на сателит от Земята и доставянето на малък луноход на повърхността й.

„Чандраян-2” – това е сложна задача, тъй като целим да станем първите в света, които ще положим на Луната орбитален комлекс, система за кацане и луноход”, коментира още Сингх.

Той добави, че кацането най-вероятно ще се случи на Южния полюс на Луната.

Досега единствено САЩ, Русия и Китай са успели да осъществят кацане на повърхността на естествения спътник на Земята. Ако Индия постигне успех, то това ще представлява огромно постижение за космическата организация, чийто бюджет е 20 пъти по-малък от този на НАСА.

Според изчисленията общата стойност на проекта възлиза на 8 млрд. рупии или 125 млн. долара. Той трябваше да бъде реализиран през 2012 година със съдействието на „Роскосмос”.

- реклама -