художествена гимнастика отбор посрещане

Ина Ананиева: Всичко, което правим е за България

Момичетата от ансамбъла ни по художествена гимнастика снощи се прибраха от Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Стотици посрещнаха грациите ни

Ина Ананиева:

„Всичко, което правим, го правим за България и за любовта на всички българи.”

Това заяви треньорката на националния отбор по художествена гимнастика Ина Ананиева. Тя разказа, че това е бил последният шанс на четири от момичетата да спечелят така мечтания олимпийски медал. “В неделя дадоха мило и драго да вземат това, което искат, за което се бореха осем години”.

Момичетата са взели общо 81 медала и Ананиева пожела на новия отбор да надмине техния успех. Тя сподели, че бронзовите медалистки, когато са били събрани като отбор преди седем години са били наричани клубен отбор и повечето специалисти не са ги харесвали. Но с постоянство и всеотдайност са стигнали до успеха.

Треньорката на зланите ни момичета обясни, че постиженията на ансамбъла не са работа за един ден или една нощ, а се гради с години. Тя посочи, че отбор за една или две години е невъзможно да се изгради, а че това се прави за един олимпийски цикъл.

Ананиева не пропусна да отговори и по темата за случилото се с Цвети Стоянова, като обясни, че всички са свеждали и вдигали глава, но са продължавали напред.

Рио художествена гимнастика

Цвети Найденова: Мечтаехме за този медал 

„Не мога да опиша с какви емоции се връщаме. Не мога да осъзная какво точно се случва в момента“. Това бяха първите думи на Цветелина Найденова.

Цвети заяви, че вече е време да се откаже, защото “това ще бъде най-достойният начин, по който ще се откажем”. За емоциите в Рио, младата гимнастичка беше категорична, че всичко е било много трудно, но на многобоя момичетата са се стегнали, защото са следвали мечтата си.

“Играхме и за нас и за нашите треньори, за цяла България, за Цвети, разбира се, тя е част от нас и благодаря на всички за подкрепата”, заяви тя.

“Цената беше много висока. Само ние знаем, какво сме платили за него. Мечтаехме за него, жадувахме го този медал и няма как накрая да не се получиш това, което толкова много искаш”, допълни още Цвети.

художествена гимнастика посрещане

Християна Тодорова: Този медал е за цяла България

„Не сме очаквали такова топло и огромно посрещане. Щастливи сме, че успяхме да зарадваме цяла България с медала, който дълго време чакахме и в крайна сметка сбъднахме нашата мечта“. Това заяви Християна Тодорова при пристигането.

Тя разказа, че медалът им е коствал много, особено, когато осем години си сред най-добрите и поддържаш световно ниво, всичко обаче си заслужава и трудът рано или късно се възнаграждава.

Християна посочи като най-голям стимул за момичетата това, че играят за България. Силно са вярвали, че ще получат медал, но не може да каже, че са го очаквали. Най-трудно им е било да се съберат след квалификацията, където са били на седма позиция. Треньорките им обаче са били зад тях, заедно с останалия екип и са ги мотивирали много. “Когато един треньор вярва в спортиста си, тогава нещата се получават”. За този момент Хриси каза също, че им е било наистина много тежко, след като са направили грешките и са видели, че са със седма позиция. Тогава са си помислили, че може ида не успеят, но когато вярват в себе си, нещата се получават.

 За нас бронзовият медал е златен медал.

„Целта ни беше да вземем медал от Олимпиадата. Това беше нашата мечта и ние успяхме да я осъществим”.

Християна не пропусна да отбележи, че всички българи са се представили достойно на Олимпиадата. “Моите адмирации за Мирела и за Елица, както и за Тихомир. За мен всички се представиха достойно. Фактът, че са там, на Олимпиадата, че са се преборили да вземат квота не е никак малко. Всеки един спортист се труди много в залата. Това, че не са успели повечето да донесат медали, не означава, че не са се трудили или лишавали”, коментира тя.

Хриси все още не е решила какво ще прави, след като си почине. За изминалите осем години, тя посочи, че всяка година са имали по едно огромно изпитание и много трудности, но това, което се е случило със съотборничката им Цвети Стоянова е било най-голямото препятствие, но се радва, че са успели да се изправят и заедно, като отбор, са излезли от тази ситуация, както и че всичко е завършило добре.

Това, което им дава сили, според Хриси е любовта на българите, които са заставали винаги зад тях и са ги подкрепяли и в добро, и в лошо.

Невяна Владинова: Усещахме подкрепата на цяла България

„Много съм щастлива. Определено много се развълнувахме от това посрещане. Усещахме подкрепата на България през цялото време, но сега като стъпихме на летището и видяхме всички тези хора – това за нас наистина е уникално”. Това сподели Невяна Владинова.

Родната ни гимнастичка записа страхотно представяне, завършвайки на седмо място във финала, което бе и най-доброто класиране на индивидуална гимнастичка на България за последните три олимпиади.

„Сега ми предстои малко почивка, а след това през септември влизам отново в залата. Целта ми вече е насочена към призово класиране на Игрите в Токио през 2020 година. Ще направя всичко възможно да го постигна пък каквото стане”, сподели още Владинова.

5035012

Любомира Казанова: Дано и следващият ансамбъл постигне тези успехи 

„Искам да благодаря на всички хора, които дойдоха тук и ни посрещнаха по този начин. Много съм щастлива и се надявам и следващият ансамбъл да достигне поне малко от това, което направиха тези момичета”. Това заяви Любомира Казанова.

„Самата Олимпиада не бе по-различна от състезанията, в които преди това бях участвала, защото аз имах много кратко време за подготовка. Нямах и нужния опит както другите, така че сякаш не осъзнавах, че съм на Олимпиада. Даже още не мога да осъзная, че взехме медал.”

На въпрос дали се е притеснявала от това, че всички погледи са били вперени в нея, Казанова заяви: „Трябваше да бъда много концентрирана и да не допускам това да се случи, защото това така или иначе бе така. Най-големият ми стимул бе да изиграя без грешка съчетанието, защото знаех през какво преминаха тези момичета. Радвам се, че успяхме заедно да спечелим този медал”, допълни още тя.

- реклама -