ваксина
сн. БГНЕС

Имунизацията срещу коронавирус започва на 27 декември в целия ЕС – ВИДЕО

ЕС официално одобри коронавирусната ваксина на Pfizer-BioNTech в понеделник, след като по-рано днес тя получи зелена светлина като безопасна от Европейската агенция по лекарствата, регулаторът на блока.

„Въз основа на тази научна оценка пристъпихме към разрешаването й за пазара на Европейския съюз“, заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен във видео изявление.

„Както обещахме, тази ваксина ще бъде достъпна за страните от ЕС по едно и също време при еднакви условия„, напомни тя.

Ваксинацията ще започне на 27 декември.

Премиерът Бойко Борисов пък написа в профила си във Фейсбук, че България е напълно готова да посрещне първите доставки от ваксината.

„Предстоящите европейски дни на ваксинацията също ще бъдат чудесен момент на единство. Това е добър начин да се сложи край на тази трудна година и да се започне обръщането на нова страницата след тази пандемия. Всички ние сме заедно в това начинание“, заяви още председателят на Европейската комисия.

БАН
сн. БГНЕС

Ваксината BioNTech/Pfizer се основава на технологията на молекулите на информационната РНК (иРНК). Това позволява на клетките да произвеждат безвредни фрагменти от вирусни протеини, които човешкото тяло използва за изграждане на имунен отговор с цел предотвратяване или борба с последваща естествена инфекция. Когато на дадено лице бъде поставена ваксина, клетките му ще прочетат генетичните инструкции и ще произведат фрагменти от „протеина с шип“, протеин на външната повърхност на вируса, който използва, за да навлезе в клетките на организма, да се възпроизведе и да причини заболяване. След това имунната система на лицето третира този протеин като чужд и произвежда естествени защитни елементи — антитела и Т-клетки — срещу него.

От БАН пък днес обявиха, че е препоръчително всички здрави хора, без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16 – 18 годишна възраст да се имунизират.

Учените от българската академия на науките посочват, че при липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината.

„Това е доказано с огромния, многогодишен опит, който човечеството е натрупало в борбата с инфекциозните заболявания. Една ваксина, която е безвредна и има ефективност поне 50 – 60 % (т.е. създава имунитет в такъв процент от имунизираните) ще изиграе огромна роля за ограничаване на инфекцията. За съжаление данните, които имаме досега, показват, че колективен имунитет по отношение на коронавируса се създава много бавно и практически ще бъде трудно да се постигне по естествен път (което е свързано и с големи етични и морални предизвикателства), затова ваксините ще помогнат много в неговото изграждане”, пише още в становището на БАН.

- реклама -