Имунизацията срещу коронавируса продължава: Вижте къде се ваксинират днес- ОБОБЩЕНИЕ

Днес в цялата страна продължава масовата имунизация срещу COVID-19 на медицинските лица. Ваксинацията в България започна официално в неделя. Първият, който си постави ваксината, беше министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Последваха го и директори на болници.

Русе

Първите 40 флакона от ваксината срещу COVID-19 пристигнаха в Русе от Велико Търново при засилени мерки за сигурност.

Те бяха докарани от автомобил на Регионалната здравна инспекция, придружаван от полицейски ескорт, като всичко необходимо относно ненарушаването на хладилната верига също беше спазено. Ваксините, които ще стигнат за общо 200 лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал на първа линия, бяха посрещнати лично от областния управител Галин Григоров и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.

Припомняме, първото лечебно заведение, в което ще се състои ваксинацията е Университетска болница „Медика Русе“, а първият лекар, който ще се ваксинира там е председателят на Управителния съвет на Районната лекарска колегия към Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. За по-голямо удобство и спазването на всички въведени противоепидемични мерки това ще се случи днес от 15.30 ч. в фоайето на ДКЦ-2. Веднага след поставянето на първата доза от ваксината на д-р Райчинов още четирима лекари ще бъдат имунизирани. В знак на подкрепа към лекарите по време на ваксинациите ще присъства и областният управител Галин Григоров, както и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.

В другите три болници от областта, където са обособени имунизационни кабинети за поставяне на ваксината срещу COVID-19, ваксинацията ще започне утре. В цялата област тя би трябвало да приключи в сряда.

По-късно през деня очаквайте подробности и относно поставянето на първите ваксини в Русе.

Велико Търново

Във Велико Търново вече пристигнаха 800 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech. Освен за града, те ще бъдат разпределени за Ловеч, Плевен. Русе и Габрово. 900 медици във Велико Търново са заявили желание да се ваксинират.

„Засега обаче ще бъдат имунизирани 200 медици на първа линия. Ваксинацията започва от утре. В цялата област ще има шест кабинета. Това, което знам, е че първи ще се ваксинират ръководителите на лечебните заведения”, каза директорът на РЗИ – Велико Търново д-р Евгения Недева.

София

В Александровска болница ваксинирането започна в 8:00 ч. Имунизацията се извършва в специален фургон. На ден в него могат да бъдат поставени ваксини на между 20 и 25 души. 110 медицински служители са заявили желание да се имунизират.

„Абсолютно безболезнено, без никакви проблеми”, сподели психиатърът Петра Маринова.

„Смятам, че в тази ситуация това е най-добрият начин да предпазя себе си, близките си и пациентите. Вярвам на ваксината”, каза Вихра Миланова.

„Медици от Александровска болница са изявили желание да бъдат имунизирани с тази първа партида. Това е доброволно. Повечето от колегите са на първа линия”, посочи директорът на лечебното заведение проф. д-р Борис Богов.

Желаещите да бъдат ваксинирани първо попълват информация за здравословното си състояние. След това им се прави преглед.

„След имунизацията се изчаква около 20 минути, в случай, че има някаква реакция от бърз тип. Накрая на пациента се дава талонче, на което пише, че той е получил ваксина. След 21 дни е повторната имунизация”, обясни д-р Васил Михайлов.

В „Пирогов” желаещите да се ваксинират медици са 1 200.

„Имаме случай на колега в „Пирогов”, който се е заразил през април. Преболедувал е с всички симптоми и с клинична картина. Мина му, образува антитела и преди 15 дни отново се разболя”, разказа директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

- реклама -