Импийчмънтът срещу македонския президент – неоснователен

Специална парламентарна комисия обяви предложението за импийчмънт на македонския президент Георге Иванов за неоснователно, съобщиха местните медии.

Стартирането на процедура по отстраняване от длъжност на държавния глава беше предложено през април от опозиционния Социалдемократически съюз  на Зоран Заев.

Поводът беше решението на Иванов от 12 април да прекрати всички разследвания срещу македонски политици, с цел стабилност преди парламентарните избори на 5 юни.

Президентът твърди, че неговите действия са изцяло съобразени с конституцията на страната и е имал най-добри намерения.

makediniaРешението му обаче предизвика нова вълна от недоволство в страната, до голяма степен предвождано от СДСМ, с искания за неговата оставка и отмяна на планувания вот.

В крайна сметка изборите бяха отменени, а парламентът свикан отново. Иванов отмени амнистията на 22 души, както и въведе възможността всеки друг от помилваните да подаде молба, с която разследването срещу него да бъде възобновено.

В самия край на миналия месец възобновения парламент създаде специална Комисия за оценка на основателността на Предложението за откриване на производство за установяване отговорността на президента на Република Македония.

Именно тя сега отсъди с 6 гласа „за” и 4 „против”, че действията на Иванов не предполагат започване на импийчмънт.

george ivanovРешението няма да спре обсъждането на процедурата в пленарна зала, което предстои на 13 юни.

След месеци на протести се стигна до Договора от Пържино, сключен под егидата на ЕС, между 4-те основни политически сили.

Те се съгласиха на провеждане на предварителни парламентарни избори тази година. СДСМ обаче оттегли съгласието си за вота, тъй като според партията в страната няма условия за честни избори. С тази оценка в последствие се съгласиха Брюксел и Вашингтон, което доведе до отмяна на вота и ново свикване на стария парламент.