Империята на Джей Пи Морган още господства над бизнеса и политиката в света

Името на Джон Пиърпонт Морган, по известен с прозвището Джей Пи Морган, свети с големи букви в историята на САЩ от края на XIX и началото на XX век не заради богатството му, макар че то не е малко. Причината за това е проявеният от него характер и подход при решаване на кризисни проблеми в икономиката и финансите, заради което го наричат финансовия страж на Америка.

Банковата империя на Морган продължава да господства както над бизнес, така и над политическите решения.

Веднъж по време на слушания в Конгреса той бил запитан от съветник в една от комисиите: „Търговското доверие не се ли основава най-вече на парите или на собствеността?“ „Не, сър“ – отвърнал Морган. „Първото нещо е характерът.“ „По-важно дори и от парите или собствеността“ – попитал го скептичният съветник. „Преди парите, собствеността или каквото и да било друго“, казал Морган. „С пари характерът не може да бъде купен.“

Изглежда, именно характер е бил необходим за превръщането на Съединените щати от страна с развиващ се пазар в средата на XIX век в световна финансова империя, тъй като строителят на тази империя е Дж. П. Морган (1837-1913). След неговата смърт била направена оценка на състоянието му. Общата сума съставлявала „само“ 1,5-3 милиарда днешни долари, една трета от които се падала на колекцията му от предмети на изкуството. „Като си помисля само, той даже не е бил богат човек“, коментирал друг финансов колос от онова време Джон Рокфелер, чието състояние се оценявало на 13 млрд. сегашни долара.

Дж. П. Морган е роден на 17 април 1837 г. Негов баща е известният финансист Джуниус Спенсър Морган (1813-1890), който е бил представител на САЩ в Лондон и от когото наследява добрите връзки с банкерските среди там. Образованието си получава в Бостън и университета Гетинген. Започва обаче кариерата си като обикновен счетоводител в нюйоркската банкова фирма „Дънкан, Шърман и Ко“, която е филиал на лондонската компания „Джордж Пибоди и Ко“.

През 1861 Морган става агент на банковата компания на баща си в Ню Йорк.

В периода 1864-1871 участва във фирмата „Дабни, Морган и Ко“, а през 1871 става партньор на „Дрексел, Морган и Ко“, която след това става основен източник за финансиране на американското правителство. Тази фирма е реорганизирана като „Дж. П. Морган и Ко“ през 1895 г. и благодарение най-вече на способностите на Морган става една от най-мощните банкови къщи в света.

Дж. П. Морган остава в историята като човека, реорганизирал американските железници. През 1885 постига споразумение между нюйоркската и пенсилванската железници, предотвратявайки унищожителна тарифна война и конкуренция между тях. Продължава да прави това и с други жп компании, като влиза в съвета на директорите им и разширява влиянието си. Благодарение на получените акции става един от големите жп магнати, контролирайки 8000 км жп пътища към 1902.

Морган консолидира и оздравява стоманената индустрия, като слива операциите на Андрю Карнеги с компаниите на конкурентите и създава U.S. Steel – първата компания в света с активи на 1 млрд. долара. През 1895 г., когато правителствените златни резерви рязко спаднали, Морган ги попълнил със заем от 65 млн. долара.

През 1896 финансира обединението на „Дженерал електрик“ на Едисон и компанията „Томсън-Хюстън електрик“ в корпорацията „Дженерал електрик“, която става доминиращ производител на електрическо оборудване в САЩ. През 1902 г. Морган обединява няколко водещи фирми в производство на селскостопанско оборудване в концерна „Интернешънъл харвестър“.

Той е един от големите колекционери на книги и произведения на изкуството по негово време, като подарява много от тях на музея „Метрополитен“ в Ню Йорк.

Колекцията му от книги и сградата, в която се съхраняват – „Библиотеката на Пиърпонт Морган“, през 1924 г. стават обществена библиотека.

През 1907 г. той спира паниката в банковия сектор и на фондовия пазар, като урежда заеми от силните за слабите банки. В различни периоди Морган играе ролите, които сега изпълняват Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси (ФКЦКФБ) на САЩ, министерството на финансите и правителствените агенции, които тогава още не са били създадени, защото никой не ги е упълномощавал да променят цялата промишленост.

Главната цел на Дж. П. Морган била създаването на механизми за „управляема конкуренция“. Той смятал, че на пазара на капитали трябва да има само професионалисти, които знаят как работят скритите му механизми. Според него правителството трябва да работи по правилата на бизнеса. А в неговия бизнес всички са честни, държат на думата си и не се конкурират, а договарят. Правителството обаче смятало, че всички „договорки“ на бизнеса са незаконни и участниците в тях са заговорници. Дори започнало разследване срещу него, но смъртта му през 1913 г. го прекратила.

Животът на Морган предлага някои трайни поуки, особено на фона на кризата в цените на акциите на високотехнологичните компании преди няколко години и счетоводните измами на Енрон и други компании.

Едната е, че в бизнеса (както и в повечето дейности изобщо) всички закони и регулативни норми не могат изцяло да заместят човешката преценка за това кое е правилно и кое – погрешно.

Втората е, че не бива да се бъркат парите и характерът. Парите измерват креативността, амбицията, таланта, усилията – а понякога и късмета, наследствеността или престъпленията. Характерът, въпреки че е по-недоловим и понякога не е лесно да бъде разпознат – е безценен.

Когато навършил 70 години, лекарите го посъветвали да замине на лечение в Европа, където умрял през 1913 г. на седемдесет и шест годишна възраст. Морган посветил последните си години на своята голяма страст да колекционира произведения на изкуството. Значителна част от неговата колекция отишла в Метрополитън мюзеъм ъф Арт в Ню Йорк. До последния ден от живота си обаче Джон Пиърпонт Морган имал силно влияние върху корпоративна Америка. В деня, в който той починал, американските знамена на Уолстрийт били спуснати. Така най-големият фондов пазар в света изразил скръбта си от загубата на своя покровител.

Днес банката Джей Пи Морган Чейс има 164 000 служители, 2300 филиала в 17 щата на САЩ, 1100 милиарда долара активи и борсова капитализация от 130,5 милиарда долара.

- реклама -