млечни продукти

Имитиращите млечни продукти вече на отделни щандове

До края на юни правителството трябва да приеме изменение на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, с която търговските вериги ще бъдат задължени да подреждат на отделни щандове имитиращите млечни продукти.

Това става ясно от доклад на земеделския министър Десислава Танева. Промяната е продиктувана от Регламент на Европейския съюз, чийто основен принцип е прекратяване практиката имитиращи продукти да бъдат обозначавани като млечни продукти.

“С промяната на наредбата изрично ще се забрани употребата на думата „млечен“ или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти”, посочва Десислава Танева. Регламентът изисква и промяна на етикетите на имитиращите продукти, на които изрично трябва да се посочва количеството и вида на използваните заместители.

Наред с това правителството ще въведе и изискване за предлагане на имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, в търговската мрежа на отделни щандове, ясно обозначени с надписа Имитиращи продукти„, става ясно от проекта за изменение на наредбата.

4851170
На щанда за сирене ще трябва да има само автентичен български продукт, а не имитации

Магазините ще трябва да отделят имитиращите продукти в отделни щандове след като промените бъдат публикувани в Държавен вестник. Това би трябвало да се случи още в началото на юли месец.

- реклама -