„Ден без имигранти“ обявяват в САЩ, очакват се големи проблеми

Във Филаделфия, Вашингтон, Остин и други американски градове днес се организира „Ден без имигранти“, за да стане ясно колко важни са те за американската икономика и всекидневния живот, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Организаторите казват на имигрантите да не ходят на училище и на работа. Очаква се да се включат голям брой работници, служители и семейства.

Във Вашингтон някои от най-прочутите ресторанти се готвят да затворят врати днес или да работят с намален персонал, предаде Франс прес.

Шеф-готвачът от испански произход Хосе Андрес, който е удостоен с две звезди, реши да затвори пет от ресторантите си в столицата. Андрес е в конфликт с Доналд Тръмп, защото отказа да отвори ресторант в новия луксозен „Тръмп хотел“ във Вашингтон заради изказванията на Доналд Тръмп срещу мексиканските имигранти в предизборната кампания. Милиардерът настоява Андрес да му изплати обезщетение за милиони долари за неизпълнение на договора, посочва АФП.

Ресторанти ще останат затворени в Ню Йорк и Филаделфия

„Хора без документи, граждани, имигранти от цял свят, нека се обединим. Господин президент, без нас и без нашата подкрепа тази страна е парализирана“, гласи призив, разпространен в социалните мрежи.

Инициативата за „Ден без имигранти“ бе подета в края на миналата седмица в отговор на антиимигрантската политика на президента Доналд Тръмп. Той се зарече да увеличи депортациите на мигранти, живеещи незаконно в САЩ. Да изгради стена по границата с Мексико. И да забрани на граждани от няколко държави с предимно мюсюлманско население да влизат в САЩ, посочва АП.

През 2014 г. незаконно пребиваващите в САЩ са били около 11 милиона. А около 9 на сто от работещите в хотелско-ресторантьорския сектор са били без документи. Това сочат данни на изследователския център Пю.

- реклама -