Имате високо кръвно – понижете го с шамфъстък

Шамфъстъкът освен страшно вкусен, е и много, много полезен. Съдържа здравословни мазнини, добър източник е на протеини, фибри и антиоксиданти

В шамфъстъка се съдържат важни за човешкия организъм микроелементи. Има мед, манган, фосфор, калий и магнезий. Ядката е богата още на фолати, биотин, тиамин, рибофлавин, ниацин и пантотеинова киселина. Антиоксидантните му свойства са ненадминати.

Шамфъстъците са една от най-богатите на витамин В6 храни, а витамин В6 е важен за регулиране на кръвната захар и образуването на хемоглобин – молекулата, която носи кислород в червените кръвни клетки.

Освен че е с високо съдържание на антиоксиданти, шамфъстъкът може да понижи холестерола в кръвта и да подобри кръвното налягане.

По този начин намалява риска от сърдечни заболявания.

Шамфъстъкът е известен още от праисторически времена, а днес се отглежда в Иран, Гърция, Испания, Италия, САЩ, Турция и други Средиземноморски страни, в Азия, Австралия, Северо-Западна Африка, на Кавказ и Крим. Приблизително половината от световния добив на пазара се доставя от Турция.