зехтин

Имате високо кръвно? Гответе със зехтин, съветват експертите

Високото кръвно налягане е често срещан проблем за съвременния човек. Специалистите обаче са категорични, че някои промени в начина ни на живот и хранене могат да се отразят положително на начина, по който се чувстваме. Една от тези промени е да използваме зехтин при готвене, пише в. „Дейли експрес“, като цитира испански учени.

Според експертите маслиновото олио е сред най-добрите готварски мазнини и не само може да допринесе за предпазване от високо кръвно налягане, но и да подобри общото здраве.

Благоприятният ефект на зехтина се дължи на съдържащите се в него полифеноли. Това са група антиоксиданти с многобройни здравословни ползи. Въпросните вещества понижават оксидативния стрес, подобряват функциите на кръвоносните съдове и дори действат съдоразширяващо.

За целите на изследването специалистите са сравнили ефектите върху кръвното налягане от две четиримесечни диети, едната от които богата на зехтин и съответно на полифеноли, а другата – бедна.

Резултатите са показали, че изобилната консумация на зехтин се свързва с понижение в систоличното и диастоличното кръвно налягане, като ефектът е по-ясно изразен при жените.

Зехтинът също така притежава противопъзпалителни свойства и може да помогне за понижаването на риска от диабет тип 2, артрит и дори от някои видове рак, твърдят експерти по хранене.

- реклама -