врата, вратите, поправка, ремонт

Имате проблем с вратите в дома си? Ето няколко съвета как да ги решите!

Общи проблеми на вратите и как да ги оправите

Ако преди няколко дни сте монтирали в жилището си интериорни врати или живеете в по-стара къща, шансовете да срещнете някои малки проблеми с новите или настоящите врати, са твърде големи. Най-често срещаните проблеми с интериорните врати са залепване на вратите, отварящи се врати или дразнещо скърцащи врати. Добрата новина е, че въпреки, че тези проблеми с вратите може да представляват малко неудобство, повечето от тях бързо и лесно се установяват и обикновено могат да бъдат отстранени сравнително бързо.

Как да се поправи една скърцаща врата?

Ако в жилището ви има интериорна досадно скърцаща врата, тя може да бъде лесно поправена, дори ако сте начинаещи в домашните ремонти. Ето как да поправите изкривените панти на вратите:

  • Използвайте гвоздей за поставяне под пантите.
  • Използвайте масло от всякакъв вид, дори и растително масло, за да смажете повдигащия щифт.
  • За да се разнесе добре маслото, отворете и затворете вратата няколко пъти.

Вратата не стои отворена

Ако интериорната врата непрекъснато се затваря, когато е била оставена отворена, тогава касата на вратата вероятно е в наклонена позиция. Това означава, че e възможно да е леко износена.

Ако сте установили, че вратата винаги се затваря, значи още в самото начало пантите са били монтирани с леко отклонение от вертикалната позиция. Ако проблемът се е развил през последните няколко години или месеци, то той може да бъде причинен от слягането на стената или пода.

Когато вратата се отваря от само себе си, решете проблема като приближите пантите.

Преместването на пантите означава, че ще трябва да отвиете пантите от настоящото им място и да пробиете нови отвори. Запълнете старите дупки. За целта можете да използвате специално лепило.

Вратата удря стената

Това е изключително неприятен проблем, който води след себе си необходимост от ремонт на стената, в която се удря вратата. Проблемът може да се реши като се сложи специална гумена спирачка-ограничител. Монтирането й е лесно и бързо. Такива спирачки се продават в магазините и са на изключително изгодна цена.

Вратите ми не се затварят правилно

Друг често срещан проблем, който може да има вашата врата е, че резето не може да остане пуснато, когато я заключите. Това прави затварянето или задържането на вратата затворена доста голям проблем, което не е добра новина, особено ако имате малки деца или домашни любимци, които да държите затворени.

Можете да смените цялата вътрешна част на бравата, което е сравнително лесна работа. Ще се нуждаете само от една отвертка, една резервен комплект и достатъчно свободно време.

Не е задължително да имате кой знае какви инструменти и способности, за да разрешите някои от най-често срещаните проблеми с вратите. Вече никога няма да ви се налага да се притеснявате за интериорните си врати!

Ако не сте сигурни в това, което трябва да направите, по-добре се обърнете към специалист, за да реши проблема ефективно. Не отлагайте ремонта на проблемната врата, тъй като с времето този проблем може да се задълбочи и да се стигне до смяна на цялата врата.

Ако проблемната врата е нова и е слагана от специалист, по-добре го повикайте, за да поправи грешката, която е допуснал. Не е редно да се появят тези дефекти при съвсем нова врата. Разумно е и да не се плаща за услугата, която е предоставил специалиста преди наистина да видите, че всичко е изрядно.

Все пак става дума за вашия дом, вашите пари и вашите материали. Настоявайте строителните работници и дърводелци, които сте наели, да си вършат работата качествено и в срок. Разбира се, най-добре би било, ако сами можете да направите всичко. Така няма да сте обвързани с наемането и инструктирането на хора за монтирането на вратите или техния ремонт. Вие най-добре ще знаете какъв е дефекта и ще можете да наблегнете точно на него.

- реклама -