Барселона шофьор бус убиец Ла рамбла полиция

Имам от каталонския град Рипол – главен организатор на атентатите в Испания

Имам от каталонския град Рипол, провинция Жирона, мароканецът Абделбаки ес Сати, бил главният организатор на терористичните актове в Испания, съобщава вестникът „Ел Паис“.

Както съобщава вестникът, в полицията е извършила обиск в дома на имама. Той е видян за последно във вторник.

Полицията не изключва, че Ес Сати, който е на около 40 години, е загинал при експлозията в къщата в Алканар. Там терористите подготвяли бомби с газови бутилки. Ако не е била тази случайна експлозия, жертвите на терористичните атаки щяха да бъдат много повече, пише вестникът.

Според „Ел Паис“, имамът напуснал апартамента си в Рипол в началото на юни, точно в момента, когато терористите се установили в изоставена къща в Алканар.

Съседи на Ес Сати го определят като сдържан човек, който се опитвал да не привлича внимание върху себе си. Той не успял да се интегрира в местната мюсюлманска общност. Около 500 от десетте хиляди жители на този град, където всички се познават, са мюсюлмани, посочва вестникът.

Твърди се, че имамът е водач на терористична клетка и е отговорен за радикализирането на терористите и насърчаването им да извършат нападенията в Барселона и Камбрилс.

- реклама -