Има загинали при огромния пожар в жилищна сграда в Лондон (КАРТИНА НА ЖИВО)

Има загинали при огромния пожар в Западен Лондон, избухнал тази нощ в 27-етажна жилищна сграда, съобщи началникът на противопожарната служба Дани Котън от местопризшествието.

Вижте на живо акцията по потушаване на пожара.

Хора са скачали от прозорците на многоетажната жилищна сграда в Лондон, в която тази нощ избухна пожар и тя е вече напълно изпепелена, каза в интервю по телевизия „Скай нюз” свидетелка на пожара.

„Видях хора, които скачаха и се опитваха да се спасят, това беше от по-ниските етажи”, каза живеещата срещу горящата сграда лондончанка.

Свидетели на станалото разказват също, че обитатели на 27-етажната сграда, които не можели да излязат от апартаментите по високите етажи, са размахвали от прозорците бели кърпи и мобилни телефони със светещи екрани, за да привлекат вниманието.

„Видях майка, която крещеше през прозореца, че тя и детето й не могат да излязат и молеше за помощ. Това беше апартамент на много висок етаж”, каза интервюираната жена.

По последна информация 50 души са настанени в болница.

Живеещ на втория етаж на сградата мъж, който се е измъкнал невредим, каза, че е видял семейство с деца, които молели за помощ от 15-ти етаж. Пожарникарите им казали да затъкнат пролуката под входната врата, за да не влиза дим. „Единственото, което чувах, бяха виковете на хората”, свидетелства мъжът.

„Живея на 16-ти етаж, когато погледнах надолу, видях, че етажът под мен е обхванат от пламъци”, каза друг мъж, който успял да се спаси по противопожарната стълба.

По-рано противопожарната служба съобщи, че в пожара има загинали хора.

Има опасност сградата да рухне.

Пожарът, обхванал Гренфел тауър в Западен Лондон, беше обявен за тежко произшествие. Пожарникарите са пристигнали на място 6 минути след подаването на сигнала в 1.16 ч. след полунощ местно време.

Горните етажи на сградата продължават да горят. По информация на телевизионния канал, има риск сградата, строена през 1974, да рухне.

Обитателите на съседните сгради са евакуирани, а всички автомобилни пътища около мястото на инцидента са затворени.

- реклама -