Има такъв народ, президент, консултации, правителство

„Има такъв народ“ на консултациите при президента: Ще има правителство, но не на всяка цена

Минути преди 9 часа, в президентството, за разговор с Румен Радев, влязоха Тошко Йорданов, Виктория Василева от „Има такъв народ“.

Искам да ви поздравя с изборната победа и да ви напомня за голямата отговорност, която носите. Знаете, че страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във външен и във вътрешен план. Знаете, че парламентът и правителството имат да решават важни задачи – да продължат процеса по укрепване на държавността и гарантиране на предсказуема правна рамка за българския бизнес, за инвеститорите. За решаване на важни социални въпроси, за решаване на неотложните промени, свързани с дълбока съдебна реформа и актуализация на бюджета – всички чакат.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с партиите в 46-ото Народно събрание. Като най-голямата парламентарна група, първи на „Дондуков“ 2 се явиха от „Има такъв народ“.

„ЕК вече постави ясни условия в дебата по съгласуване на Плана за възстановяване и устойчивост, че искат ясен календарен срок за вътрешен преход. И обвързват плана с дълбока съдебна реформа. Тоест формулата вече е ясна – средства срещу реформи. Това изисква формирането на парламентарно мнозинство, върху което да се опре едно ефективно, отговорно, действащо правителство. Това е най-важната задача на българския парламент, а вие имате водещата роля“, обърна се държавният глава пред представителите на „Има такъв народ“.

Радев заяви, че приветства новия подход на ИТН да се отворят за диалог към останалите партии.

„Тук е важно как вие виждате инструментите и механизмите с които да се постигне диалог с другите партии, така че да се търсят общите цели и компромиси в името на българските граждани.

Запитан преди да влезе на консултациите, дали ще успеят този път да съставят правителство, Тошко Йорданов от ИТН бе лаконичен: „Това не зависи от нас, а от останалите партии.“

Имаме готовност за съставяне на кабинет, но ако не получим подкрепа и се отиде на общи неща, най-вероятно да отидем на предсрочни избори, каза Тошко Йорданов.

Надяваме се да се стъпи на общи приоритети и бързо да има правителство, каза той. И обясни, че партиите имат общи точки, на които са готови да се опрат – съдебна реформа, пенсии. По огромна част от тези неща не виждам противоречия с останалите партии.

Трябва да има правителство, но не на всяка цена, защото една безпринципна коалиция може да бъде много по-вредна. Нека не.бързаме с формулата. Има неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебен кабинет, има важни задачи, които не могат да бъдат решени без парламент. Нека оставим на заден план тезата за предсрочни избори, призова Радев.

Този вариант е само, ако останалите партии подходят партийно.

 

 

- реклама -