Има спасение: Ако Бонев се откаже, СОС с председател на 18 декември

Има спасение: Ако Бонев се откаже, СОС с председател на 18 декември. Може да загубим 250 млн. лв. от Европа за канализация на София.

Ваня Григорова заговори за обща програма на БСП с ППДБ-“Спаси София” и за сближаване на позициите. Вили Лилков дал на Терзиев над 110

предложения за управленски политики.

Технологията “сглобка” е на път да се приложи и в Столичния общински съвет (СОС), прогнозираха пред “Труд news” общинари.

Този път възможната некоалиция е между ППДБ-“Спаси София” и БСП. Двете групи имат общо 32-ма съветници. Като доказателство, че е възможно подобно мнозинство политически коментатори изтъкнаха казаното от Ваня Григорова. В телевизионно интервю от вчера тя твърди, че с ППДБ и

“Спаси София” работят по обща програма.

Тя уточни, че ППДБ -“Спаси София” са изпратили документ, в който са отразени техните виждания за работата в Столична община. От левицата щели да нанесат корекции по него и да го допълнят, а в понеделник (б. р. днес) се очаква да има нова среща между двете политически сили.

Григорова подчерта, че очакванията

на избирателите трябва да бъдат оправдани. “Първо трябва да се разберем за програма, а след това да говорим за личността, която ще оглави общинския съвет”, заяви тя. След това уточни, че към момента местната коалиция и БСП имат решение да не подкрепят Борис Бонев за председател на съвета.

“Ако стигнем до консенсус, ще им се наложи

да обсъдим друга личност за председател”, добави Григорова. Тя уточни, че имат и още едно услови към ППДБ-“Спаси София” – да не се демонтира Паметника на Съветската армия”.

Други общински съветници от групата

на БСП коментираха пред “Труд news”, че разговорът им с ППДБ -“Спаси София” е не върху обща програма, а върху общи приоритети. Изтъкнато бе, че са склонни на компромис в името на това, да не се

загубят 250 млн. лв. европейско финансиране

на ВиК проектите в София. До 22 декември трябва да се пренасочат 77 млн. лв. от стария програмен период, а това не може да стане без избор на председател на СОС. От БСП имат амбиции техен кандидат да оглави общинския съвет, но от ППДБ не са съгласни и нямат намерение

да отстъпят важния пост.

По-скоро имали готовност да играят с друг претендент, но чакали Борис Бонев сам да се откаже и да играе конструктивно. Опасенията са, че Бонев може да разцепи групата, в която има 8 съветника от “Спаси София”, както и 7 районни кмета.

От БСП са склонни да подкрепят

кандидат на ППДБ, различен от Борис Бонев, за да спасят европейските пари за канализация. Това означава, че на 18 декември, ако Бонев спре да упорства СОС може да има избран председател.

“В петък разговарях с ППДБСС,

но не е ставало въпрос дали те ще търсят споразумение с БСП”, заяви за “Труд news” Вили Лилков от “Синя София”. Той им е обяснил, че неговите съветници ще бъдат опозиция, но ако техните предложения влязат в тяхната програма, те ще бъдат подкрепени.

Лилков е дал на кмета Терзиев

над 110 конкретни предложения за управленски политики. Според Лилков ППДБСС не били съгласни да прехвърлят решаването на проблема на по-високо ниво – към Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Борисов. Защото градските организации на тези партии са им заръчали да се оправят сами и да не допускат Борисов в разговорите, защото той щял да изкористи всичко това в своя полза.

- реклама -