Има си специално време за всичко: Вижте кога е най-добре да се женим, раждаме и развеждаме

Повечето хора може да си мислят, че годежът, сватбата, зачеването на дете или разводът имат малко общо със сезона. Но от BBC Future правят малка обиколка на календара, която показва кога правим най-важните неща в живота си, свързан със семейството.

Някои от най-сериозните решения, които вземате в живота, са свързани с вашето семейство – от брака и раждането до развода.

Вярно ли е, че за да се разведем, по-добре да изберем определен месец?

Сезоните играят изненадващо важна роля в тези решения, засягащи здравето, психологическо състояние и дори как ще се развият нещата в бъдеще. Също така е полезно да проверите с календара на почивните дни и празниците.

Време за годеж

В САЩ около 40% от годежите се случват за период от два месеца и половина между Деня на благодарността и Деня на Свети Валентин, сочи проучване сред 18 000 души, проведено от WeddingWire. Декември е основният месец за обвързване. Въпреки че мъжете предпочитат годежи около Коледа, нежната половина залага на времето около Свети Валентин (23%).

В същото време няма доказателства за това как влияе на брака датата на годежа.

…и дойде сватбата

Под внимание за определяне на датата на бракосъчетанието трябва да се имат няколко фактора. На първо място е цената на тържеството. В САЩ например най-популярното време за „бракуване“ е есента, във Великобритания – лятото. През 2017 г. в Съединените щати най-популярните месеци за сватби са били септември (16%), юни (15%) и октомври(14%), показа проучване, проведено сред 13000 младоженци от сайта The Knot. Т.е. ако изберете тези месеци за сватба ще ви излезе по-евтино.

Оказва се, че при тези, които правят по-евтина сватбена церемония, има по-голям шанс за дълъг и щастлив семеен живот. Също така по-евтините венчални пръстени насочват двойката към по-дълъг брачен живот.

Фактор за продължителността на брака е и възрастта на младоженците. Ако сватбата е с участници на възраст между 28 и 32 г., те статистически попадат в категорията вероятно да се разведат пет-години по-късно, сочи проучване на социолога от Университета в Юта Ник Уолфингър.

Понякога се стига до развод

Е, не върви ли бракът, идва време за развод. Кой месец е най-добрият за това?

В САЩ проучване, проведено в щата Вашингтон, сочи два пика при подаване молби за развод – март и август.

Извън щата Вашингтон разводите са най-масови през януари.

Време е и за наследници

на пръв поглед децата се раждат хаотично – през всеки месец или във всеки ден. Но и тук има популярни времеви параметри.

Според качеството на мъжката сперма редица изследвания сочат, че най-добрият период е есента.

Швейцарско изследване показва, че при проучените 12 245 мъже концентрацията на спермата е била най-висока есента, а най-ниска през лятото.

Влияние оказва и продължителността на деня.

Трябва да се прави разлика между оптималното време за зачеване, и това за раждане.

Зачеването на деца през пролетта, март или април, детето ще се появи на бял свят между декември и януари. Но най-доброто време за раждането е септември. Впоследствие се оказва, например, че родените през септември деца във Великобритания впоследствие се справят по-добре на изпитите от родените през август.

„Септемврийският ефект“ следва децата през цялото образование в училище. Когато са на осем години „септемврийчетата“ демонстрират по-добри способности от „августейшите“ .

Също така появата на белия свят е свързана с продължителността на живота. Родените между септември и ноември, показва проучване сред 1600 американски дълголетници, имат по-голям шанс да доживеят до 100 години в сравнение с родилите се през март.

От BBC Future изразяват мнение, че всяка семейна двойка е уникална, не прилича на друга. Но изследванията показват, че важните решения, които се взимат в семейния живот, силно зависят от външни фактори.

- реклама -