Ирландия
сн. БГНЕС

Има сделка по Брекзит за безмитна търговия със Северна Ирландия

ЕС и Великобритания се договориха за безмитен план за 98% от стоките, които ще преминават през границата между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство след преходния период на Брекзит. Това съобщи ирландският телевизионен канал RTE.

Договорените правила ще се прилагат от 1 януари 2021 г., ако Лондон и Брюксел не успеят да се споразумеят за сделка за свободна търговия.

По-специално страните се споразумяха, че за селскостопански хранителни продукти, влизащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, няма да са необходими здравни сертификати за поне три месеца. В същото време ЕС си запазва правото да прекрати този план в случай на недоволство от изпълнението му.

По-рано Дъблин изрази загриженост относно перспективата за прекъсване на доставките на храни, свързана с края на преходния период на Брекзит, тъй като при липсата на търговска сделка между Лондон и Брюксел продуктите, влизащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, ще бъдат обект на проверки и контрол по сигурността съгласно стандартите на ЕС. Това се дължи на факта, че според разпоредбите на северноирландския протокол (част от споразумението за Брекзит) той е част от единния пазар на ЕС, което позволява на съюза да налага всякакви мита върху стоките, влизащи в държавата от трети страни.

- реклама -