Катуница

Има опасност от наводнение в пловдивското село Катуница

Има опасност от наводнение в пловдивското село Катуница, след като предпазната дига на река Чая, която минава покрай селото, се разцепи и може да рухне всеки момент.

Община Садово обмисля да обяви частично бедствено положение.

Подпорната стена на река Чая в района на село Катуница е поддала, съобщи пред Радио Фокус – Пловдив кметът на Община Садово Димитър Здравков.

По думите му в петък е изпратена комисия от „Напоителни системи“ ЕАД и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, която да обходи района и да направи оценка на състоянието на съоръжението.

„Вероятно областният управител на област Пловдив ще издаде заповед, с която ще се даде възможност да се работи вътре в реката с цел стената да не падне изцяло“, каза кметът на Садово, като добави, че коритото на реката се измества.

„Има опасност, ако стената поддаде, тя да залее къщите в селото, които се намират на 60 метра от реката. Там се намира и старото земеделско училище. В годините назад, преди около 100 години, селото е заливано от реката. Опасността е реална, изхождайки от това, че над Чепеларе и Пампорово има сняг и според прогнозата за времето ще има затопляне и ще започне снеготопене“, посочи Здравков.

Общинската администрация вече е подала сигнал до съответните институции.

„Има реакция от институциите и се надяваме, че в най-скоро време ще започне работата и няма да се стигне до кризисен момент“, каза още кметът.

Според него трябва да се измести реката навътре в собственото си корито и оттам нататък машините да възстановят подпорната стена, доколкото е възможно, да се натрупат скални маси, които да не позволяват реката да обрушва брега.

- реклама -