Дейвид Фокс, ЕС преговори сделка Брекзит Джонсън Юнкер

Има нова сделка за Брекзит! Юнкер я определи като „честна и балансирана“

Договорени са новите условия за напускането на Великобритания от Европейския съюз.

Това обяви британският премиер Борис Джонсън преди срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Двете страни работят върху правния текст на споразумение, но той все още ще се нуждае от одобрение, както на Великобритания, така и на ЕС.

Джонсън написа в Туитър: „Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола.“

„Сега Парламентът (на Великобритания) трябва да одобри (споразумението за) Брекзит в събота, за да можем да насочим вниманието си към други приоритети, като стандарта на живот, здравното осигуряване, тежката престъпност и околната среда“, добави Джонсън.

Новината потвърди и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Той определи новата сделка за Брекзит като „честно и балансирано споразумение и за Великобритания и за Обединеното кралство“. Юнкер заяви още, че Европейската комисия е одобрила споразумението и сега следва то да бъде представено на лидерите на ЕС.

„Препоръчвам на Европейския съвет да одобри тази сделка“, каза той, позовавайки се на Европейския съвет на лидерите на държавите-членки, който ще се срещне по-късно днес.

Сделката все още предстои да бъде одобрена както от парламентите на Обединеното кралство, така и от Европейския парламент.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври.

В събота парламентът на страната се очаква да гласува новото споразумение.

Междувременно Демократическата юнионистка партия (ДЮП) заяви, че предишното й изявление остава непроменено, въпреки новината, че е постигнато споразумение, информира Спутник. Лидерът на ДЮП, Арлин Фостър, каза по-рано, че партията й не може да подкрепи сделка, която ще задържи Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС.

Предишният проект на Джонсън за Брекзит предлагаше Северна Ирландия да напусне митническия съюз на ЕС с останалата част от Обединеното кралство след приключване на преходния период. Идеята обаче беше отхвърлена и от ДЮП, и от ЕС.

 

- реклама -