Има ли спекула с oлиото? Властта видя такава, борсите показват друго

Има ли спекула във високата цена на олиото и други стоки от първа необходимост. Ден, след като огромни опашки с еизвиха пред верига хипермаркети заради по-ниска цена на олито, властта твърди, че цените са необозновано високи. В същото време

борсите показват друго.

„Изкуствено се създава напрежение, нямаме дефицит на стоки. Заради изкуствено създаваното напрежение обаче има търсене и цените растат. Твърдо ще се борим със спекулата“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова пред Георги Любенов по БНТ.

Има много драстични случаи на спекула, установени при проверките, добави тя и посочи тройно по-високи цени, на които търговците продават в сравнение с тези, на които са купили стоката. Възможно е да вземем

драконовски мерки

за ограничения на износа и цените, каквито взимат вече някои страни в Европа. Да, това е предупреждение към търговците, които искат да забогатеят за няколко дни на гърба на българските потребители, подчерта вицепремиерът. Това не са репресивни мерки, това са мерки, разписани в закона. При това у нас прилагаме все още меките мерки, в ЕС вече преминаха към твърдите, поясни тя. Хората са изключително притеснени от цените и обедняването, това трябва

да е водещото и в политиката

на правителството – как да преведем българите с по-малко загуби през тази криза.

„КЗП проверява от няколко дни дали търговците продават стоката и олиото си на предварително обявените цени. Нещата се случват, защото хората разбират, че ще има продажба на ниска цена и предприемат действия да си

закупят в огромни количества олио.

В последните няколко дни ние установяваме случаи, в които липсват количества олио в търговската мрежа. Засега поне от това, което сме получили, според търговците основната причина е, че спират доставките, регулярните доставки, които са били заявени предварително от техните контрагенти“. Това съобщи шефът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в „Тази неделя“.

КЗП ще продължат да глобяват

търговските обекти, които не продават стоката си на цената, на която са обещали да я продадат. КЗП събира факти и документи като изпълнение на договори и се открива това, което видели потребителите от вчера. В една подобна акция за олиото, която обаче била коректно проведена, но през миналата седмица в друга верига търговците обявили, че няма да продават стоката, обявена в рекламната брошура, защото не е налична, съобщи Маргаритов.

Председателят на КЗП

потребителите трябва да запазят потребителско хладнокръвие.

„Ако вчера сте си купили 10 литра олио, ще го консумирате една година, но може да се развали, ако не го изконсумирате. На цената, на която са поели ангажимент търговците да продават промоционалната цена, не е било доставено“, каза Маргаритов. Според него вече се наблюдава успокояване на пазара. Той лично е обиколил 5-6 магазина преди да гостува в bTV и видял, че има олио на цена, която била много по-ниска от тази предишните дни.

В същото време се повишават

цените на всички храни на борсата, което е знак, че те ще поскъпнат и в магазините. Най-търсената стока тази седмица – олиото, скочи до 5,80 лева за литър на едро, отчитат в Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени

(ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши с 1,80 процента до 1,982 пункта, сочат данните на ДКСБТ.

От началото на годината ИТЦ прибави 8,48 на сто. Преди година, в първите дни на март, ИТЦ се движеше около 1,550 пункта или близо 28 на сто процента по-ниско. Базовото ниво на индекса от 1,000 пункта е от 2005 година.

През седмицата олиото

повишава средната си цена на едро с 18,5 на сто и се търгува средно по 4,16 лева за литър. Най-евтино то е във Варна (3,10-3,80 лева за литър). В София цената му се движи между 3,10 и 5,80 лева за литър, а в Ямбол е твърдо 5,70 лева за литър.

Нерафинираното

слънчогледово олио на борсата в Ротердам, след сериозно поскъпване в края на февруари, тази седмица остана без промяна на цена от 1700 долара/тон, отчита Софийската стокова борса.

Плодове и зеленчуци

Цената на оранжерийните домати тази седмица се вдигна с 1 на сто до 3,12 лева за килограм, а оранжерийните краставици поевтиняха със 7,9 процента до 4,20 лева за килограм.

Картофите поскъпват

с 3,4 на сто и се продават по 0,90 лева за килограм. Морковите поскъпват със 1 на сто и се търгуват по 1,02 лева за килограм. Цената на зелето се вдига с 0,8 на сто до 1,24лв./кг, а на червените чушки – с 2,1 на сто до 3,37 лева за килограм.

Ябълките поевтиняват

с 8,3 на сто тази седмица и се продават по 1,21 лв./кг. Цената на лимоните се повишава с 3,4 на сто до 1,84 лева за килограм. Бананите поскъпват с 1,7 процента и се купуват по 2,46 лева за килограм на едро. Портокалите са с 0,6 на сто по-ниска цена – 1,59 лева за килограм. Мандарините поскъпват с 6,5 процента и се продават по 2,31 лева за килограм.

Други храни

Кравето сирене поскъпва с 0,3 на сто до 8,70 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша“ – с 1,4 процента до 14,02 лв./кг. Олиото повишава цената си с 18,5 на сто и се търгува средно по 4,16 лева за литър.

Пакетче краве масло

от 125 грама се продава по 2,39 лева в края на седмицата. Пилешкото месо поскъпва с 2,2 на сто и се търгува средно по 4,75 лева за килограм. Захарта прибавя 1,8 на сто и се продава по 1,71 лв./кг. Брашно тип „500“ поскъпва с 8,9 на сто и се търгува по 1,34 лева/кг.

Цената на ориза се вдига

с 2,6 процента до 2,38 лева за килограм. Яйцата на едро поскъпват с 1 стотинка и се продават по 0,24 лева за брой на едро.

На Софийска стокова борса

котировките за зърно през седмицата са повлияни от информацията, че държавата ще купува сериозни количества и засега, въпреки наличието на предостатъчни такива, продавачите изчакват и се въздържаха от обявяване

на насрещни котировки.

Хлебна пшеница от място се търси на начална цена от 440 лв/тон, фуражна пшеница – на 420 лв/тон, обявите за царевица са на начална цена от 420 до 450 лв./тон в зависимост от местоположението, а цената „купува“ на маслодаен слънчоглед от място е 1400 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

Горива

На борсата се продадоха: природен газ на 2109,05 – 2182,27 лв./хил. куб. м, автомобилен бензин А95Н в диапазон 2020-2466,67 лв./хил. л, и дизелово гориво в рамките на 2300-2670 лв./хил. л. Имаше и сделки за газьол в диапазон 2419,95-2700 лв./хил. л, и за газ пропан бутан от 1391,67 до 1550 лв./хил. л.

Борсовите пазари в света

Несигурността и притесненията, дължащи се на войната в Украйна, продължават и котировките на борсовите пазари излъчват противоречиви сигнали, посочват експертите на Софийската стокова борса. Тъй като Украйна е основен световен износител на царевица и нерафинирано слъчогледово олио, а Русия – на пшеница и торове, цените на основните стоки на борсите по света следват възходящ тренд. При всички контракти, които Борсата следи, котировки от Украйна липсват – войната не предразполага към търговия.

Цената на пшеницата в САЩ тази седмица падна със 73 долара до 455 долара/тон, във Франция се качи с 3,25 евро до 365 евро/тон. Котировките за руска пшеница с доставка през март се вдигнаха с 32 долара до 427 долара/тон.

Царевицата в САЩ поскъпна тази седмица с 16 долара до 367 долара/тон. Продажбата на ечемик във Франция, също с мартенска доставка, има нова, с 33 евро по-висока, цена или 387 евро/тон. Рапицата в Европейския съюз (Еuronext) поскъпна със 73,25 евро до 883 евро/тон. Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, след сериозно поскъпване в края на февруари, тази седмица остана без промяна на цена от 1700 долара/тон. Офертите за рафинирана захар се повишиха с 5,30 долара до 527,50 долара/тон на борсата в Лондон.

- реклама -