Има ли риск да изгорят парите ни за втора пенсия

Доходността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване за двегодишен период е средно -2,13%. Те инвестират тези средства, затова е нормално да има положителна и отрицателна доходност. Външни макроикономически фактори неминуемо влияят на капиталовите пазари. Това каза пред NOVA NEWS гл.ас. д-р Йосиф Йосифов, актюер в КФН.

„Ако средствата по индивидуалната партида на лице, което инвестира в универсален пенсионен фонд, са под размера на брутните вноски, то има право да активира гаранцията на брутните вноски – във всеки случай ще получи поне това, което е внесъл бруто. Апелирам към отговорност към личните финанси и информираност за средствата по индивидуална партида, за да има информиран личен избор“, заяви той.

По думите му не може да се каже кое ще бъде по-оптимално решение за пенсионен доход, защото зависи от индивидуални доходи.

„Решенията за пенсиониране са лични. Те зависят от фактори като осигурителен принос, период на осигуряване, на какъв осигурителен доход е внасяло вноски“, обясни Йосифов. И допълни, че на сайта „Твоите финанси“ има разяснителна информация.

В своя позиция БДДПО казва, че фондовете са регистрирани временен спад. Според тях това е факт и за международни пенсионни компании. Те споделят, че въпреки кризите фондовете наваксват бързо, а твърденията, че средствата за втора пенсия са загубени определят като подвеждащи и не отговарят на истината.

- реклама -