Специално във FN: Има ли надежда българските сиамски близнаци Богдан и Янко да се разделят?

5 години никой не видя и не чу сиамските близнаци Богдан и Янко. След раждането те са настанени далеч от майка си Мария. Намират се в дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, надежда и любов“ в Бургас, където могат да бъдат посещавани само от семейството, а всякаква друга информация за тях е забранена от ръководството на социалната институция.

Flashmews също прави опит да се свърже с дома преди години и ни бе съобщено единствено, че „за децата се прави всичко необходимо“.

Богдан и Янко се родиха през август 2016 г. Майката е 14-годишна ромка, а бащата – неин втори братовчед. Бременността й се проследява от лекари, но те не виждат аномалията заради остаряла техника в болницата в Сливен.

Майката Мария настоява синовете й да бъдат разделени, тъй като Богдан е добре и я разпознава, докато другият – Янко, е в кома от раждането си. Тя се надява поне Богдан да може да се прибере вкъщи и да си го отглежда.

В същото време здравни специалисти от всички области на медицината се обединиха около мнението, че такова разделяне е невъзможно. Бебетата имат обща кръвоносна и храносмилателна система.

Така казусът остава в патова ситуация, а сиамските близнаци остават в дома в Бургас. Надежда за майката и бабата са медици в САЩ и Саудитска Арабия. В ислямската държава вече са направили 48 подобни операции, като последната е през ноември 2019-а. Тогава след 14-часова интервенция лекари разделиха братчетата Ахмед и Мохамед.

2019 година се случи и още едно Коледно чудо на близнаците Едгар и Доминик от Перу. Те бяха успешно разделени след 18-часова операция.

Майката на едногодишните бебета Ксиомара Моралез нарече случилото се чудото на Рождество, защото първоначално лекарите не давали шансове за успешно възстановяване след процедурата.

На подобно чудо се надява и майката на Богдан и Янко. Но дали ще се случи?

- реклама -