Има ли български щам на коронавируса?

В Северна България се наблюдава български щам на коронавируса. Това обяви сутринта проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинг.

„У нас има данни за две жени в Северна България, които са на 60 и 65 години с британския вариант. Наблюдавахме една мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам. В началото на 25 място за заменени аминокиселините, които да доста различни по структура“, обясни Кантарджиев.

Един млад човек, който си разбира от работата, от Института по молекулярна биология към БАН, направи модел на промяната на протеина.Този щам в момента е щам под наблюдение, той не се е променил така, че да не му действат ваксините. 

„Започнахме всички случаи в областта да ги диагностицираме, и когато се получи британски вариант или друг вариант, да ги секвенираме, добави той.

Този щам е под внимание, но не очакваме той да доведе до това, което плаши световната общественост – да се търси нова ваксина и да се търси нов генетичен метод, допълни той.

Щамът ще започне да ни тревожи, ако се появят и още случаи.

Имунологът д-р Цветелина Великова потвърди, че е открит български щам на коронавируса. Предстоят проучвания, тъй като случаите са твърде малко и от тях трудно може да се прави анализ.

- реклама -