спад
сн. БГНЕС

Има лек спад на болните от COVID-19, отварянето на детските градини все още е под въпрос

По показател „14-дневна заболеваемост“ България е 554 на 100 000 население. Нашата страна по тази заболеваемост е на 9-то място сред ЕС. По този показател България е на 3-то място на Балканския полуостров. По показател „смъртност“ България е 27,5 на 100 000 население, т.е 2-ро място по смъртност в ЕС.

„Бележи се слаба, крехка тенденция на намаляване на случаите. В никакъв случай това не бива да намалява нашата бдителност“, заяви Тодор Кантарджиев по време на редовния брифинг на НОЩ.

сн. БГНЕС

„Ние не се готвим да отворим детските градини. Имаме нужда в края на тази седмица да имаме цялата информация, за да вземем това решение. Към този момент данните не ни водят до тази посока“, добави министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

„Минали са само 10 дни от мерките, остават ни може би още 10 дни до 21-ви, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорихме при въвеждането им. Нека да прекараме тези дни в партньорство, нека да спазваме мерките и да разберем тяхната необходимост. Нека да загърбим политическите пристрастия и обвинения, а да се фокусираме върху овладяването на пандемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг“, апелира още министърът.

сн. БГНЕС

Ангелов обясни,  настоящия момент няма достатъчно данни, които да дават основание за отваряне на градини и ясли. „Ако до края на седмицата ни покажат тенденции към намаляване на заболеваемостта, смъртността и още 15 показателя, които следим, ние ще вземем това решение. То не е политическо, ние ще слушаме всичко онова, което ни казват експертите и на които вярвам от самото начало“, категоричен бе министърът.

За последните 7 дни излекуваните са 16 872 души. Общо за последните 4 дни, само за тази седмица, са 11 405. „Тези числа са надеждата, която ни е необходима в битката, която продължава да ни притиска и да оказва натиск върху здравната система“, подчерта Костадин Ангелов.

Той отчете още, че за последното денонощие направените проби за коронавирус са 8 578, 3 328 от които – положителни. „В лечебни заведения в страната са 6 998 пациенти, от тях 5 544 в интензивни структури. Случаите при медици от началото на пандемията досега: 7 445, активни са 3 590 случая. На домашно лечение са 3 362. В лечебни заведения са 228, в интензивни структури са 27 медици“, посочи още проф. Ангелов.

Той коментира и процента на заетост на болничните легла в страната, като отчете, че тя е най-голяма в Ямбол – 98 %. В Шумен тя е 85 %, но недостигът на легла намалява, спрямо миналата седмица.
Висока е заетостта в областите Бургас, Благоевград, Варна, Търново, Сливен и Разград.

Министърът обеща също така, че до края на деня всички лични лекари ще си получат надбавката от хиляда лева.

- реклама -