Турция посолство Саудитска Арабия

Има доказателства, че журналистът Кашоги е убит в саудитското консулство в Истанбул

Турската полиция е открила доказателство в саудитското консулство в Истанбул, че журналистът Джамал Кашоги е бил убит там.

Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Ердоган посочи това, след като турската полиция влезе вчера за първи път в консулството и извърши обиск, продължил девет часа. Президентът добави, че полицията изследва наличие на токсични материали в сградата на дипломатическата мисия.

Официален представител, пожелал анонимност, не даде подробности за доказателството, което е било открито при продължилото часове претърсване на дипломатическата мисия, което завърши рано тази сутрин.

Турски официални представители заявиха, че саудитски агенти са убили и разчленили журналиста в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се надява колкото се може по-скоро да бъде постигнат убедителен резултат в разследването на изчезването на саудитския журналист.

Турски представители заявиха вчера пред Ройтерс, че имат аудиозапис, който показва, че саудитският журналист Джамал Хашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул и че са споделили доказателствата с държави, сред които Саудитска Арабия и САЩ.

Саудитска Арабия отрича да има каквато и да било роля в изчезването на Хашоги.
Моята надежда е, че можем да стигнем до заключения, които ще ни дадат колкото се може по-скоро логично становище, тъй като разследването проучва много неща като токсични материали и тези материали, които са били отстранени като са били пребоядисани, посочи Ердоган пред репортери в Анкара.

Кашоги е в неизвестност от 2 октомври, откакто влязъл в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба.

Турските власти и годеницата му заявиха, че той така и не е излязъл от сградата.

Има подозрения, че Кашоги, критично настроен към властта в Рияд и пишещ най-вече за в.“Вашингтон пост“, може да е бил убит.

Снощи екип следователи от турската полиция и прокурори извърши със съгласието на саудитските власти обиск, който продължи осем часа. Такъв обиск представлява извънредно събитие, като се има предвид, че консулствата и посолствата се ползват с неприкосновеност по силата на Виенската конвенция.

 

 

- реклама -