Има българка сред загиналите скиори в швейцарските Алпи

Броят на загиналите от скиорската група от 14 човека, намерени вчера в швейцарските Алпи, вече нарасна до 8.

Сред починалите има и български гражданин, съобщи месната полиция.

Това потвърдиха и западни медии.

„Загинала е българска гражданка на 52 години“, заявиха от управлението по време на изявление. Тя се казва Калина Дамянова. Починал е и съпругът на българката италианецът Марио Кастильони, който е бил водач на групата.

Двамата били женени от доста време.

Първоначално живеели в италианския град Комо, а от няколко години се били преместили в съседното швейцарско градче Киасо. Там били регистрирали туристическата си агенция „МЛГ Моунтин”, която организирала преходи в Алпите.

Преди два дни лошото време в района на Пин Дарола в швейцарските Алпи хваща в капана си 14 скиори. Съобщението за помощ от отдалечения район на Алпите предизвиква масирана спасителна акция с участието на 7 хеликоптера.

От полицейското управление добавят, че един от скиорите е починал при падане. Петима от скиорите са починали скоро след като са настанени в болницата, в това число и 52-годишната българка. Полицията съобщи, че телата на други двама алпинисти, на възраст 21 и 22 години, са открити по-надолу в Алпите, в кантон Берн. Сигналът е получен ден по-рано, но лошите атмосферни условия са принудили спасителите да изчакат. Така броят на загиналите нарасна до 8 души.

Част от станалите в групата са изпаднали в „лека хипотермия“.

Жертвите са италиански, френски и немски граждани, съобщи полицията, добавяйки, че са започнали усилия за официалното им идентифициране. Всички семейства са информирани за трагедията.

- реклама -